Wetenschap - 29 november 2001

Column: Van WP naar BV

Eindelijk weten we waar we in Wageningen aan toe zijn. Dat komt door de krant van ondernemend Wageningen, die we allemaal voor niks hebben gekregen. We hebben kunnen lezen dat de wetenschappelijke medewerkers van Wageningen UR jarenlang hun talenten eigenlijk hebben verspild. Wij hebben het grote geld laten zitten, omdat we geen ondernemer zijn geworden. Daarom is de belastingdienst niet onze grote vriend geworden, omdat we bijna niets kunnen aftrekken en wij geen BTW terugkrijgen. Dat is raar, omdat wij van Wageningen UR eigenlijk bijna allemaal geknipt zijn voor het vrije ondernemerschap. Dat zegt een echte doctorandus in de psychologie die de ING Bank, Bonduelle, de Hogeschool van Amsterdam en zelfs TNT Logistics tot klant heeft en misschien wel de uitvinder is van de ondernemerstest. Wij hebben bijna alle eigenschappen van de 'captains of industry'. Wij hebben doorzettingsvermogen, want anders kunnen wij geen dubbele onderwijsprogramma's draaien en ook nog de wetenschap beoefenen. Wij draaien onze hand er niet voor om een weekend door te werken. Wij zitten niet bij de pakken neer als er weer bezuinigd en gesaneerd gaat worden. Wij zijn goudeerlijk en uiterst betrouwbaar. Wij vullen onze eigen zakken niet met schaarse bijverdiensten, maar spekken daarmee de kas van de universitaire gemeenschap. Wij stellen in Nature en Science de zaken niet somberder voor dan ze al zijn. Wij doen niet mee aan onderzoek dat in een la moet blijven liggen om de concurrentie zand in de ogen te strooien. Wij houden geen octrooien onder de pet. En wij knoeien niet met tentamencijfers want een zes is een zes en een vijf is een vijf. We nemen zelf het initiatief en passen ons aan, want als het slecht gaat met onze CAO-onderhandelingen bezetten we geen gebouwen en gaan we niet op het Malieveld hossen om de minister tot andere gedachten brengen. Wij zitten niet bij de pakken neer als we Nederlandse studenten tekort komen, want wij weten dat er meer dan genoeg Chinese studenten klaar staan.

Wij hebben maar ??n probleem. Wij zijn niet marktgericht, maar daar is wel wat aan te doen. Wij kunnen volgens de bedrijvigheidsmentor van Wageningen UR bijvoorbeeld een partner zoeken, die daar wel sterk in is. Dat heeft Cor ook gedaan toen hij verliefd werd op Sylvia. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, want velen van ons zijn al getrouwd en scheiden geeft een hoop gedoe. Gelukkig kunnen wij ook een cursus volgen bij een toekomstige hoogleraar in het ondernemerschap voor de life-sciences en reken maar dat we daarna zeer marktgericht en uiterst commercieel zijn geworden. Daarna gaat de echte wereld voor ons open. Dan kunnen we kiezen of we een deskundige idee?nontwikkelaar of een persoonlijke presteerder willen worden. Misschien is er in het bedrijfsleven wel een plaats over voor een empathische verkoper en voor een enkele voormalige wetenschappelijke medewerker is het allerhoogste in dit aardse bestaan weggelegd: manager entrepreneur. Wij van Wageningen UR gaan er voor. Daarom wordt van nu af aan onze leuze: ondernemer bestellen, Wageningen bellen.

Kees de Hoog