Student - 8 maart 2017

Column: Steun aan rechts

tekst:
Stijn van Gils
5

In heel mijn leven ben ik op de universiteit nog nooit een echt natuur-kritisch ecoloog tegengekomen. Waar ik ook kijk: iedereen is vóór extra biodiversiteit en meer natuurbescherming. Soms vraag ik mij wel eens af: is het niet raar dat juist wij onderzoeken hoe belangrijk biodiversiteit precies is?

Tuurlijk, we doen wel dingen met data en zo, maar 100 procent objectief kun je ons beslist niet noemen. Als iemand bijvoorbeeld een geval ontdekt waarbij biodiversiteit totaal onbelangrijk blijkt te zijn, klinkt onmiddellijk het commentaar dat de manier van meten fout was.

Ook op andere vlakken zijn wij homogeen. In onze wereld wordt GroenLinks volgende week waarschijnlijk de grootste partij, gevolgd door D66 en de Partij voor de Dieren. Nu zijn Wageningers natuurlijk lang niet allemaal ecoloog, maar veel gevarieerder wordt het ook niet. In 2012 haalde de PVV in Wageningen nog geen vijf procent van de stemmen. Links greep hier maar net naast een Kamermeerderheid. Voor de duidelijkheid: D66 heb ik niet eens als links gerekend.

Wij wetenschappers zijn gekleurd, wij hebben een scheef wereldbeeld en ons wereldbeeld beïnvloedt onze aanbevelingen.

Dus, laat ik maar gewoon toegeven: die VVD-politicus die vermoedde dat de wetenschap een (té) links bastion is, heeft gewoon gelijk. Wij wetenschappers zijn gekleurd, wij hebben een scheef wereldbeeld en ons wereldbeeld beïnvloedt onze aanbevelingen.

Dat is een probleem en ik vind dat we daar iets aan moeten doen. Diversiteit is belangrijk. En als we meer vrouwen en culturele diversiteit in de wetenschap willen, waarom dan niet meer politieke voorkeuren? Nu is alleen de vraag: hoe kunnen we rechts tot een academische carrière verleiden?

Welnu, ik denk dat ik het weet: met geld, veel geld. Daarom, politiek, stel ik voor om de salarissen van ons wetenschappers fors te verhogen. Nee, het is niet voor onszelf. Het is voor de emancipatie van rechts.

Meer columns van Stijn lezen?

Re:acties 5

 • Hihi

  Ik vind het grappig dat niemand de grap lijkt te snappen ��

  Reageer
 • Bram Kuyper

  Ik stem natuurlijk links - nooit anders gedaan - want rechts heeft de afgelopen 8 jaar al veel te veel afgebroken over de ruggen van de zwaksten in onze samenleving.
  Bram

  Reageer
 • Eridanus

  Tuurlijk heeft rechts gelijk dat wetenschappers links zijn, en dus een gevaar voor rechts beleid.

  De waarheid heeft een bias. En wetenschappers komen met feiten en theorieen die de mens toegang geven tot deze waarheid.

  Reageer
 • Oscar Hendriks

  Het onderscheid tussen rechts en links wordt hier wel heel erg simpel gemaakt. Ook rechtse politici kunnen voor meer natuur zijn, zoals bv. premier Rutte die ooit eens pleitte voor groen rechts. Daarnaast is er veel meer diversiteit dan wordt verondersteld. Over alle universiteiten gezien zijn er meer dan voldoende rechts-ingestelde wetenschappers te vinden. Bij disciplines zoals economie, recht en management ligt dat aantal een stuk hoger dan gemiddeld. Vaak zijn juist dat ook disciplines die doordrenkt zijn van een specifieke ideologie - maar waar je weinig over hoort. Wageningen is wellicht een uitzondering, maar ook daar vind je ongetwijfeld veel wetenschappers die op rechtse partijen zoals de VVD, CDA of de PVDA stemmen.

  Reageer
 • Meer rechts in de wetenschap

  Ik kan me hier helemaal in vinden! Al vanaf het eerste jaar van mijn studie merk ik dat er vanuit gegaan wordt dat je GroenLinks of iets in die hoek stemt. Zelfs de colleges zijn enorm gekleurd; als het over Bleker ging lieten ze in plaats van een fatsoenlijke foto van hem een spottende karikatuur zien. Als er werd gesproken over rechtse partijen dan was dit vaak op een lacherige toon (zo van daar stemt toch niemand in deze zaal op).

  Ik vind het ook zorgwekkend om te zien dat zo veel linkse onderzoekers zich in het ecologisch veld bevinden. Aan inzicht in de realiteit ontbreekt het hun vaak: nee niet iedereen vindt natuur en biodiversiteit van het allergrootste belang! Door zoveel linksstemmers in ons vak gebied zijn de uitkomsten van het onderzoek niet alleen niet objectief, het geeft ook uitkomsten waar in de realiteit heel weinig mee kan worden gedaan. Het zou goed zijn om wat meer rechts-ingestelde wetenschappers te hebben die ook advies kunnen geven zonder dat er miljarden extra naar natuur moeten.

  Reageer

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 1

 • Jessica

  @ Meer rechts in de wetenschap: Waarom denk je dat alle ecologen links zijn? Door hun interesse in de natuur en haar processen. Wij bestuderen de biodiversiteit omdat we dat interessant en belangrijk vinden, dus dan is het logisch dat adviesen pro-biodiversiteit zijn. Ik denk dus dat per definitie, rechts-ingestelde wetenschappers niet bestaan. En als ze bestaan, wie houdt ze tegen? En laat ‘inzicht in de realiteit’ maar over aan de policy makers (die trouwens, naar mijn mening, vaak juist te rechts zijn).

  • Jessica

   "rechts-ingestelde ecologen", bedoelde ik.

  • Jessica

   "rechts ingestelde ecologen" bedoelde ik natuurlijk.


Re:ageer