Nieuws - 22 november 2001

Column: Sla je slag

Column: Sla je slag

Hoeveel is een stokslag waard? Of een pak rammel met een pvc-buis? Vraag het maar aan Het Beest van Son. Dat is geen kick-bokser, of voetbalfan. Nee, het Beest van Son is een b??r. Dat doet je wel even schrikken. En ik maar denken dat die MKZ-opstootjes op de Veluwe uitzonderingen waren. Nou, in vergelijking met Het Beest waren het inderdaad slechts uitglijders. Want wat deed Het Beest? Hij heeft zich een lijfeigene verschaft. Een slaaf. Gewoon, een jongen uit de buurt. Begonnen als weekendhulp, maar al snel vaste kracht. En neem dat 'vast' maar vrij letterlijk. Niet dat de knul vastgebonden zat. Nee. Maar dat was blijkbaar ook niet nodig. Door tucht en afranselingen compleet verworden, bleef de jongen keurig op het bedrijf hangen. Op het bedr?jf, want binnen slapen was er niet bij. Volgens de Volkskrant sliep de jongen in het melklokaal; het NRC houdt het erop dat hij buiten sliep. Ik houd het op de Volkskrant. Tenslotte heeft deze krant van oudsher sterke wortels in het katholieke zuiden, waar zich dit drama afspeelde.

Maar je blijft er toch mee bezig. E?n keer in het jaar werd de knul zijn haar met de tondeuse bijgewerkt, wat regelmatig gepaard ging met ongelukjes. Nou, een kapper op het werk hoeft even niet voor mij. Ik zie nu trouwens alle baas-werknemerconflicten in een ander licht. Alleen het feit dat je je werknemer kunt noemen, maakt al dat je je gelukkig moet prijzen. Je kunt je immers laten ontslaan. Dan die jongen. Hij vluchtte uiteindelijk compleet gebroken van het bedrijf. Had na twaalf jaar slavenarbeid 450 gulden op zijn spaarrekening staan. Die werd keurig door de vrouw-van-Het Beest beheerd. Zelfs zijn uitkering (zijn rug was verrot geslagen) hebben ze gebruikt. Je moet maar durven. En dan denken ze dat het LEI dominant is. Watjes zijn het, daar in Den Haag. Heb je ooit ??n keer iemand uit zien halen naar zo'n niet-commerci?le onderzoeker van de Leeuwenborch? Ooit met een database geslagen? Nou dan. Niet zeuren.

Ik zal ook niet meer zeuren. Met name niet over mijn salaris. Of over de tarieven van Wageningen UR. Na de recente ophoging vraagt het praktijkonderzoek 1500 gulden per dag, bijna tweehonderd gulden per uur. (Ex-)DLO-tarieven liggen hier nog boven. Universiteitsmensen worden volgens mij niet echt betaald. De tarieven die me genoemd worden, komen in ieder geval niet geloofwaardig over. Maakt niet uit; het is toch allemaal te veel. De rechter heeft namelijk bepaald dat de ongelukkige 1,2 miljoen gulden vergoeding ontvangt. En de werkgever mag ook nog de uitkeringsgelden houden. Zie je het voor je: twaalf jaar dwangarbeid voor 1,2 miljoen gulden. Dagen van twaalf uur, zeven dagen per week. Dat is ruim vierduizend uur per jaar, ofwel 22,83 gulden per uur. Daar sta je dan met je arbeidsvoorwaarden. Ik houd mijn mond even. Tien euro per uur. En stokslagen gratis... Mij hoor je niet. Laten ze het bij het LEI maar niet horen.

Egbert Lev