Organisatie - 28 januari 2016

Column: PhD

tekst:
Stijn van Gils
1

Met bonzend hart denk ik aan mijn net ingediende manuscript. Die ene komma daar en dat raar geformuleerde woord verderop, had ik die nu wel of niet aangepast? ‘Nee!’, zeg ik hardop tegen mijzelf, ‘het is weg, je gaat het niet meer nakijken.’ Ik zucht een paar keer diep.

Net als het me lukt om rustiger te ademen, bekruipt een licht paniekgevoel mijn lijf. Had ik tabel 2 niet nog eens na moeten kijken? Straks staat ergens 0.031, terwijl het 0.032 had moeten zijn. Of, nog erger, is ergens een rij verschoven en maken beleidsmakers foute beslissingen op basis van mijn geklungel.

05-shutterstock_152975927.jpg

Ik roep mijzelf tot de orde: ‘Stijn, je hebt dit minstens duizend keer nagekeken, het is goed.’ Ik zucht nog een paar keer diep. Mijn paniekgevoel maakt langzaam plaats voor algemene zorgen over mijn proefschrift. Dit manuscript is nog maar het begin. Straks moet er een heel boekwerk liggen, met tig getallen en miljoenen gelegenheden om fouten te maken.

Ik probeer aan iets anders te denken. Even geen wetenschap. Even niet denken aan alles wat in het verleden beter had gemoeten of in de toekomst mis kan gaan. Ik bel een vriend van vroeger. Hij zorgt voor Schotse hooglanders in natuurgebieden, dat moet rustgevend zijn.

‘Hoe gaat het eigenlijk met jou?’, vraagt hij na een tijdje. ‘Nou, ik ben blij als mijn PhD erop zit’, zeg ik zachtjes. ‘Straks lukt het niet. Hoe moet het dan toch verder met mijn leven?’

Er valt een stilte. ‘Eh, sorry’, zegt hij aarzelend, ‘wat betekent PhD?’

Stijn van Gils (28) doet promotieonderzoek naar ecosysteemdiensten in de landbouw. Maandelijks beschrijft hij zijn worsteling met het systeem wetenschap.

Re:acties 1

  • Aio

    Herkenbaar! Ik dacht dat ik opgelucht zou zijn als ik mijn manuscript had gesubmit, maar ik kon eigenlijk echt pas ademen toen de verlossende woorden 'accepted with minor revisions' in mijn mailbox kwamen...

    Reageer

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 1

  • wekaweka

    Hooray , may this mean the comeback of old but improved Stijn van Gils glanced via the alumni description and 1 out of two blog written since becoming a Phd. Can you do a weekly column or something, more spontaneous less thought out , more Stijn van Gils?What does looking after Scottish highlanders really about and how do you came across persons like that? Does your supervisor read this blog?

    Thank you


Re:ageer