Nieuws - 13 juni 2002

Column: Op de kaart

Column: Op de kaart

Het gonst hier nog steeds. Kende jij hem? Kende hij jou? Heb je hem wel eens gesproken? Vandergee bepaalt nog steeds de gesprekken. Ook de mijne. Ik kende VDG niet. Had hem ook niet kunnen kennen denk ik. Wel op Droevendaal gewoond, maar dan zit er wel twee decennia tussen. En dan nog denk ik niet dat we dezelfde interesses hadden gehad. Nee, ik zal hem wel niet gekend hebben. Toch spreek ik wel mensen die onze publieksspeler kennen. Of kenden. 'Hij zat in mijn practicumgroep. Introductiegroepje.' Noem maar op. Naarmate de schok wegebt, wordt onze Folkert toch wel gekend. En steeds meer. Wageningen begint langzamerhand te wennen aan zijn nieuwe plaats in de wereld. Ooit een communistisch bolwerk (aldus de Groene Amsterdammer; zelf ook niet vrij van een links verleden). Tja. Misschien stelden we wel iets voor. Naast onze tien ton tarwe, onze biotech, voedseltechnologie en veehouderij heeft Wageningen meer fraais voortgebracht.

En zo is er meer. Tenminste, als het meezit. Als de formatie een beetje wil lukken, en het CDA de gelegenheid krijgt, komt er weer een Wageninger aan het roer van ons landbouwministerie. Terwijl Fresco en Rabbinge in de vorige ronde achter het net visten. Maar ja, wat wil je dan. Kandideren voor een partij B PvdA - die openlijk uit was op het opbreken van datzelfde ministerie van landbouw. Daar trapt toch niemand in. Je gaat de regering in met vijftien ministers en halverwege de rit heft de minister van landbouw, met behulp van zijn eigen partij, zijn eigen ministerie op. Eindig je de rit met veertien ministersposten.

Maar nu is alles anders. Brinkhorst is opa geworden. Kan die leuk zijn kleindochter toespreken. Boze boeren zullen we wel niet meer tegenkomen de komende vier jaar. Of het nou LPF wordt - de partij van beroepsroker en Bonruststoker Wien van den Brink - of het CDA. Het ministerie zal bevolkt worden met fans, positivo's en boerenvrienden. Geen probleem dus. Biotechnologie is ok?; genetische manipulatie mag weer (tot de eerstvolgende ramp). Wat we bij de komende uitbraak van MKZ, varkenspest, of wat voor gekke ziekte dan ook gaan doen, is mij vooralsnog een raadsel, maar ??n ding is zeker: de boeren zullen er wel bij varen. Leve de boerenstand. En als het nou een beetje meezit gebeurt het allemaal onder regie van een Wageninger. Want ook Wageningen wil wel weer eens anders in het nieuws zijn. Times, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine, ze zijn allemaal op bezoek geweest. Hebben alles tot in geuren en kleuren beschreven (het meeste volledig uit de duimen gezogen natuurlijk). En nu is het tijd voor Wagenings revanche: een eigen minister.

Wie zou het worden? Misschien wel onze eigen Cees Veerman. Want die zit toch op een baantje te wachten. En heeft ook nog eens het landbouwprogramma geschreven voor het CDA. Wat wil je nog meer? De volgende keer dat hier internationale pers ronddwaalt, zijn ze op zoek naar de roots van die nieuwe minister die het landbouwbeleid op zijn kop zette. Ben benieuwd.

Egbert Lev