Wetenschap - 5 september 2002

Column: Ook besturen is vooruitzien

Ook besturen is vooruitzien

De klus is geklaard. Het is tijd om te oogsten. De Zaaijer heeft in Wageningen en Goudswaard zijn werk gedaan. De universiteit en de instituten zijn gemoderniseerd. De reorganisatie is in goede handen bij de nieuwe voorzitter en zijn voortreffelijke hoofdambtenaren. De aardappels, het graan en de bieten stonden er dit jaar goed bij. Die drie BV's floreren als nooit te voren, maar het landbouwbedrijf mist wel de hand van de meester. Een inspectietocht naar de velden in Frankrijk staat te wachten. De bedrijfsleider is gebeld. De koffers zijn gepakt. De BMW en de buurman staan klaar en dan belt die dekselse Jan Peter Balkenende. "Cees, je mag je in de Hoekse Waard of in Frankrijk niet langer meer schuil houden, want het Binnenhof roept. Wij hebben mannen nodig, en geen vrouwen, met kennis van zaken. Mannen van het eerste echelon. Mannen met visie, die weten waar het met de landbouw in dit land en in Europa heen moet." Dan zeg je, net als die andere bijzondere hoogleraar 'At your service' en dan schiet je uit je overall en doe je je nieuwe gele das om en voor je het weet sta je dan op het bordes naast die ene formidabele vrouw en mannen van formaat zoals de columnist Eduard Bomhoff en de eigenaar van een modellenbureau Herman 'Bentley' Heinsbroek. Je maakt kennis met de boomlange noordeling Johan Remkes, de enige bewindsman die - volgens de kwaliteitskrant - in zijn linkerhand een biertje en een glaasje jenever kan vasthouden, terwijl hij met zijn rechterhand een zwaar shagje draait. Je hebt een vertrouwelijk gesprek met je voorganger over Brussel. Je wordt door je secretaris-generaal ingelicht over de handel en wandel van Wien en Winny. Een boeiend stel.

En voor je het weet zit je midden in het Haagse circuit. Je mag een vorkje meeprikken met de Donnertjes en de Balkenendetjes. Mannenbroeders onder elkaar zullen we maar zeggen. Het zijn steilen, maar geestig en kennis van de dossiers. Niet te geloven wat onze eigen Piet Hein heeft te zeggen over de kwaliteiten van onze jonge staatssecretaressen. Daar zal de pers nooit weet van krijgen. Vlak Jan Peter en zijn charmante Bianca ook niet uit. Wat een komische act van die twee over de liefde van een Zeeuwse boertje voor het Zeeuws meisje. Zoveel plezier heb ik in jaren niet gehad.

De eerste vijftig dagen zitten er nu op. De begroting is helemaal rond. We redden het net. De premier en de leiders van de regeringspartijen zijn in ieder geval uiterst tevreden met de Haagse vacaturestop en met de voorgenomen Wageningse reorganisatie. De samenvoeging van de agrarische hogescholen houden we in beraad. Het departement laten we voorlopig nog met rust, want zonder beleidsambtenaren ben je in Den Haag helemaal nergens. Daar kan Eduard over meepraten. Het verbod op de lange-afstandstransporten met dieren komt in de troonrede. Tevredenheid is er ook over de regionalisering van de landbouw. Onze voornemens sluiten voor de goede verstaander geheel aan bij de opvattingen van Chirac. Want ook besturen is vooruitzien. Dat is goed, want als dit kabinet valt lonkt Brussel en tegen de Franse president mag je natuurlijk ook geen 'non' zeggen.

Kees de Hoog