Nieuws - 11 februari 2016

Column: Morele vraagjes

The Spot zat helemaal vol toen Joris Luyendijk zijn praatje over bankieren hield. Hij hield een overtuigend verhaal, waarin hij uitlegde dat de hoofdoorzaak van de financiële crisis het amorele gedrag van topbankiers is. En daar is niks mis mee want: ‘Al onze activiteiten vallen binnen de wet, dus wat zeur je nou?’

Joris reist nu een jaar rond met zijn verhaal en vertelt dat zijn mail volstroomt met verhalen van werknemers in beursgenoteerde multinationals, farmaceutische industrieën, verzekeraars en publieke omroepen die schrijven: ‘Bij ons is het net zo! Het gaat er niet om of het werk bijdraagt aan het oplossen van de problemen van deze tijd, maar het gaat om de hoogte van bonussen, aandelen, winst-en-kijkcijfers.’

Bezorgd vraag ik me af: Is mijn WUR amoreel? Alles wat we doen, nou ja, behalve dan hier en daar wat fraude en een mislukt statiegeldonderzoekje, valt binnen de wet. Sterker nog, wij zetten de wetenschap in om het bedrijfsleven goede keuzes te laten maken, om politici gedegen wetten op te laten stellen en om boeren efficiënter te laten produceren. Nog sterker: Wij werken aan de grote en legitieme vraag: Hoe voed je de groeiende wereldbevolking? Dat is onze moraal!

05-CON_Luyendijk_voorplat.jpg

Of zit het toch anders en werken we vooral om in de tenure track te blijven, voor een hoge citaatindex of om te publiceren in een tijdschrift met high impact factor? Of gewoon om je baan te houden?

The Spot zal vol met jonge mensen. Het was bedroevend te zien hoe weinig docenten, onderzoekers en professoren er waren. Daar schaamde ik me voor. Waarom is dit niet interessant voor onze topmanagers en leidinggevenden?

Kees van Veluw (57) is docent Permacultuur en netwerker biologische landbouw. Zijn visie
haalt hij uit zijn werk met zowel Afrikaanse als Nederlandse boeren, zijn vrouw, drie zonen, hond en kippen.