Nieuws - 28 juli 2016

Column: Landelijke beslissing

tekst:
Stijn van Gils

Resource-columnist Stijn van Gils helpt een buitenlandse collega bij de aangifte van een fietsendiefstal. Er volgt een fraai staaltje Kafka in de polder.

Een kleine 1 procent van alle Wageningers raakte vorig jaar een fiets kwijt door diefstal, zo blijkt uit de aantallen aangiftes. Vervelend.

Desalniettemin vind ik het best gezellig om samen met buitenlandse collega’s het aangifteformulier op politie.nl in te vullen. Ik kan ervan genieten om standaardvragen als ‘heeft u toestemming gegeven uw fiets te laten stelen?’ met grote ernst te vertalen. Toen de Franse promovenda Lucille me appte dat alleen haar fietsslot op station Ede-Wageningen was achtergebleven, verheugde ik me zelfs al een beetje.

Het liep anders. Digitaal aangifte doen kan uitsluitend nog met DigiD, staat op de site. Dat heeft Lucille niet. Langsgaan kan ook, maar het bureau in Wageningen is slechts drie dagen per week open en dat is lastig voor een promovenda die elke dag op gezette tijd sluipwespen los moet laten. Wel kun je, lees ik, telefonisch aangifte doen.

viets.jpg

Foto: de gestolen fiets

Dat doen we.

‘Hallo, met Stijn van Gils. Ik bel voor een buitenlandse promovenda. Haar fiets is gestolen en ze heeft geen DigiD. Gelukkig staat hier dat je ook telefonisch aangifte kunt doen.’

‘Dat kan telefonisch niet. Een internetaangifte kan ook zonder DigiD.’

‘Hoe dan? Hier staat dat het niet kan.’

‘Dan moet u nog eens goed kijken, een DigiD is niet nodig.’

We besluiten een mail te sturen en schrijven dat de aangever niet over DigiD beschikt en we niet weten hoe het zonder DigiD moet, maar dat haar fiets (zonder toestemming) gestolen is.

Er komt antwoord: Lucille moet naar politie.nl en daar met haar DigiD aangifte doen. Na een tweede keer bellen, hoor ik dat DigiD toch echt de enige digitale optie is. ‘Dit is een landelijke beslissing geweest’, vertelt een regionale woordvoerder. ‘Daar kunnen ze natuurlijk geen rekening met Wageningen houden.’ Hoeveel buitenlanders (die soms contractueel aan een andere instelling verbonden blijven) hierdoor geen digitaal aangifte meer kunnen doen, weet hij niet.

Ik weet het ook niet.

Wel heb ik goede hoop dat dit jaar uit de aangiftes blijkt dat in Wageningen minder fietsen gestolen worden.

Stijn van Gils (29) doet promotieonderzoek naar ecosysteemdiensten in de landbouw. Maandelijks beschrijft hij zijn worsteling met het systeem wetenschap.