Nieuws - 28 maart 2002

Column: Kanjers

Column: Kanjers

Mag je politici vertrouwen? Ik dacht het niet. Strategische beslissingen mag je nooit ophangen aan het waaien van politieke winden. Politici volgen tenslotte de waan van de dag. Kijk maar naar Terpstra. Komt overwaaien uit Salt Lake City om hier de scholierenconferentie over voedsel te openen. Nou vind ik het wel goed om een grootheid als Terpstra een conferentie te laten openen. Terpstra associeer je tenslotte al snel met voedsel. Ga maar na: sport (voedingssupplementen), politiek (wetten van de jungle, dus eten of gegeten worden), en gezelligheid en spontaniteit (gezellige mensen staan bekend als goede innemers). Iemand als Terpstra lijkt me ook een prima slachtoffer om een taart op te mikken. Waarom zoeken ze altijd lelijke (de brildragende Bill Gates) of kale (Zalm, Fortuyn) mannen? Terpstra zou er een grap over maken: deze is wel wat klein; heeft u ze ook groter?

Nee, dat was een goede zet, om Terpstra te vragen. Wat overigens niet wil zeggen dat die scholierenconferentie een succes wordt. Er kwamen minder scholieren, wat een probleem lijkt te zijn. Scholieren zeggen bovendien het ??n, maar doen iets anders. Dus moet alles wat ze tijdens zo'n conferentie uitstralen met de grootste argwaan bekeken worden. En dat geldt trouwens ook voor uitspraken van Terpstra. Nu riep ze: de politiek wil een opleiding bioproductmanagement. Ja, u leest het goed. Terwijl politici vooral ge?nteresseerd zijn in oneliners komt Terpstra met de opleiding bio-pro-duct-ma-na-ge-ment. Daar begrijp ik dus helemaal niets van. In deze spannende politieke dagen waarin juist de VVD onder grote druk staat, roept zij om een opleiding biologische productie-kunde.

En hoe onderbouwt ze dit? Niet. De enige onderbouwing die Terpstra geeft, is dat de politiek het wil. Nou vraag ik me af welke politici hier om gevraagd hebben. Hoeveel vragenuurtjes zijn er al gehouden over dit onderwerp? Bij mijn weten geen. Zag u Marijke Vos op dit punt de geaffecteerde Brinkhorst kapittelen in het journaal? Heeft u in Barend en Van Dorp een hartstochtelijk betoog horen houden voor de biologische productieketen? Ga toch weg! Een politicus die dit soort dingen roept, moet je negeren. Laten lullen. Over een jaartje zijn ze toch weg (in dit geval nog veel eerder). En dan zit jij met de brokken.

Hetzelfde geldt voor lui die proefballonnetjes oplaten met nieuwe studierichtingen. De klachten zijn meer dan terecht: de oude 'nieuwe' richtingen zijn nog niet ingevuld of er komen weer drie nieuwe richtingen aan. Gamma-richtingen dit keer. Ja hoor. Tenslotte komen de beste suggesties uit de managers van het zogenaamde eerste echelon. Die zorgen ervoor dat Wageningen de meest wetenschappelijke universiteit is. Z?j schrijven de publicaties, en z?j zorgen ervoor dat Wageningen de meeste toppublicaties produceert. Naar verhouding dan natuurlijk, want het heersende adagium dat kleine universiteiten de beste kwaliteit leveren (en dat daarom gestreefd moet worden naar schaalverkleining) heeft nog niet iedereen in de academische wereld bereikt. Ware dat het geval geweest, dan werden we immers niet afgerekend op het dalende aantal studenten, maar ervoor beloond. Bovendien was niet een kanjer als Erica Terpstra binnengehaald maar BNN-coryfee Bart. Small is beautiful. Leve dorpsuniversiteit Wageningen.

Egbert Lev