Nieuws - 13 november 2014

Column: Intuïtie

Ik begeleid al zeven jaar een groep melkveehouders in hun zoektocht naar een betere balans tussen ratio en intuitie. Tussen wetenschappelijk harde feiten en zachte gevoelens en ingevingen. De werkelijkheid is, ook buiten de melkveehouderij, niet uitlegbaar met alleen harde feiten maar ook niet met het tegenovergestelde. We zijn op zoek naar de synthese tussen ratio en intuitie.

Al vaak hebben we in de groep gesproken over hoe je beslissingen neemt. Als je een beslissing moet nemen, persoonlijk of over je bedrijf of je melkkoeien, laat dan het probleem even los. Blijf er niet over piekeren. Slaap er een nachtje over. In je slaap vinden ratio en intuïtie een goede verhouding tot elkaar en de volgende dag ‘weet je opeens’ wat het beste besluit is.

Het verhaal van Jenny raakte ons recht in het hart. Zij vertelde hoe ze aan den lijve ondervonden heeft dat ‘loslaten’ soms het beste is. Jenny: ‘Een nog niet zo’n oude koe was erg ziek en had veel pijn. Eerst denk je dat de veearts moet komen die meteen actie onderneemt. Je wilt de koe vasthouden. Maar ik zag de volgende dag in dat het met deze koe anders lag. Ik zag haar, als de veearts zou komen, een grote lijdensweg ingaan, zonder resultaat. Ik besloot om bij de koe te blijven ‘waken’. Ik heb voor haar gebeden en tegen de koe gezegd: je mag gaan als dat beter is. De koe beurde haar hoofd op en keek me rustig en diep aan. Ik zag in haar ogen dat dit een goede beslissing was. Alsof ze me bedankte. Ze legde haar hoofd weer op het stro en stierf, rustig, zonder gedoe. Ze was over haar lijden heen. Ik heb even vreselijk gehuild, maar voor haar was dit het beste wat ik kon doen’.