Nieuws - 18 april 2002

Column: Housewarming

Column: Housewarming

Wageningen UR als huis. Complex huis, en voortdurend vernieuwend. Overal wordt aangebouwd en worden kantoortjes bijgezet. Ook worden oude gangen afgesloten en prieeltjes verkocht. Lijkt mij niet de meest voor de hand liggende metafoor voor een organisatie, maar goed. Onze nieuwe rector denkt daar anders over. Althans, zo blijkt uit 's mans uitspraken. Interview na interview vertelt hij wat zijn (eigenlijk onze) plannen zijn. Kort gezegd komen die hier op neer: het huis is verbouwd; nu gaan we het bewonen.

Nu heb ik geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen. Betekent het dat Wageningen tot nu toe leeg stond? Onzin natuurlijk. Is het dan verbouwd terwijl de bewoners tijdelijk elders vertoefden? Nee, het is altijd al bewoond gebleven. Goed; we moeten het dus minder letterlijk nemen. We wonen er wel, maar slechts provisorisch. Nu gaat het pas echt beginnen. Hoe dan? Krijgen we permanente woonvergunningen (kunnen we eindelijk eens enkele jaren ongestoord werken)? Dat gevoel heb ik niet. Nee, volgens mij betekent het dat er niet langer verbouwd wordt. We gaan eerst eens kijken wat we hebben.

Hiermee weten we niet wat de rector echt voorstaat. Laten we hem daarom op zijn daden beoordelen. Ik noem maar iets: nieuwe studierichtingen. Niet zomaar richtingen, nee gericht op 'vwo-scholieren met een gammaprofiel die op zoek zijn naar een vervolgopleiding'. Tja, daar heb ik geen antwoord op. Studierichtingen op andere universiteiten in Nederland richten zich natuurlijk alleen op scholieren die n?et op zoek zijn naar een vervolgopleiding. Daar gaan alleen scholieren heen die eigenlijk willen gaan werken.

Gelukkig voor de scholieren die wel willen studeren, zijn er nu dus nieuwe richtingen. Laat ik onze rector eens citeren: "Uiteraard zullen in de nieuwe studierichtingen de natuurwetenschappen niet ontbreken (... ze zijn...) bedoeld om onze bestaande gammadisciplines verder te versterken, omdat we vinden dat deze, naast hun eigenstandige (sic; EL) wetenschappelijke waarde, ook nog een brugfunctie vervullen tussen de andere disciplines en vanuit de wetenschap naar de samenleving."

Dat zijn nog eens ambities. Eens kijken of ik het snap. Allereerst: het zijn gammarichtingen waar natuurwetenschappen niet ontbreken. Benieuwd wat de vwo-studenten-met-een-gamma-profiel hiervan vinden. Wellicht zijn ze met opzet gammavakken gaan volgen om ook natuurwetenschappen te studeren. Lijkt me niet waarschijnlijk. (Hadden ze wel een gamma-b?taprofiel gekozen.) En dan moeten ze een brugfunctie vervullen tussen de andere disciplines. Bestaande studies versterken, en dan nog eens bruggen bouwen tussen alle disciplines en tussen de wetenschap en de samenleving. Lijkt toch een beetje op het oude adagium: wetenschap = b?ta; gamma = vertaling naar de samenleving. Mja; daar lokken we wel gammascholieren mee.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Doen we het zo goed, dat er alleen nog een brugfunctiestudie nodig is? Volgens mij loopt het aantal aanmeldingen alleen maar terug. Het lijkt dus simpel: we zoeken gammascholieren omdat we ze uit de b?tahoek niet voldoende krijgen. Het huis moet worden opgevuld. Lekker knus, doe me wat gamma's erbij. Die stoken de boel wel wat op. Lijkt me geen overbodige luxe; echt warm word ik er niet van. Benieuwd hoeveel studenten we gaan trekken.

Egbert Lev