Organisatie - 12 november 2015

Column: Honours programme

tekst:
Stijn van Gils
1

Aan alle studenten die zijn afgewezen voor het Honours Programme.

Zo werkt het nou, wetenschap. Ons hele systeem hangt van selectie en zelfpromotie aan elkaar. Beurzen aanvragen, proberen te publiceren in high-impact journals; het leven in Academia is een continue strijd van winnen of verliezen. En tja, jij hebt dus je eerste slag verloren.  

Natuurlijk, je krijgt nog talloze kansen om alsnog te excelleren. Maar – niet om je te ontmoedigen hoor – weet je hoe die dingen werken in de wetenschap? Commissie die onderzoeksvoorstellen beoordelen, bezwijken haast onder een stortvloed van excellente voorstellen. Daarom kijken ze gewoon wie van de deelnemers al eerder een beurs gekregen heeft. Zij hebben zich immers al eerder bewezen. Kortom: winst betekent meer winst en verlies meer verlies. Daar zit je dan straks, met een gewoon diploma zonder honours. Een papiertje waarvan de waarde dankzij alle aandacht voor genadezesjes al bij voorbaat onder druk staat.

En toch, er is nog hoop. Ik bied een exclusieve kans aan alle afgewezen honoursstudenten om te solliciteren voor mijn persoonlijke Excellence Honours Plus Programme. Natuurlijk, mijn budget is minimaal en mijn status lachwekkend. Maar er zijn in Nederland inmiddels zoveel Honours Programmes dat werkgevers toch niet meer snappen waar het allemaal over gaat.

Solliciteren kan door mij een motivatiemail en een kopie van je afwijzingsbrief te sturen. Succesvolle kandidaten dompel ik onder in de ware dagelijkse wetenschappelijke praktijk.

Ik heb nog een hoop potjes die afgewassen moeten worden.

Stijn van Gils (28) doet promotieonderzoek naar ecosysteemdiensten in de landbouw. Maandelijks beschrijft hij zijn worsteling met het systeem wetenschap.

Re:acties 1

  • De Paashaas

    Zit in het woord wetenschap ook niet het woord schap, ofwel schappelijk? Zijn professoren en doctor andersen ook niet schikkelijk en een beetje coulant naar PhD-ers en promovendi? Ze hebben zelf toch ook wel eens het voordeel van de twijfel gekregen in hun kruistocht naar meer weten? Ik wil maar zeggen dat ze om het selectieproces te bespoedigen ook af gaan op hun gevoel en iemand puur op basis van charisma of mooie outfit best het voordeel van de twijfel kunnen geven. Baal dus niet te veel als je niet geselecteerd bent voor het Excellence Honour Plus Programme...... Het kon zo maar het gevolg zijn van een bed hair Day en dus is er hoop! Haal die kam uit de hoek van je studiehol en haal 'm met ferme gang door je haar. Dan is er hoop voor iedereen!!

    Reageer

Re:ageer