Nieuws - 6 september 2001

Column: Herfst

Column: Herfst

Kwart over acht, 3 september. De wekker gaat. Ik was al een poosje wakker. Vanuit de voortuin bereikt mij gestommel, het geluid van platgereden planten en rupsbanden die door de modder woelen, stoeptegels die worden verwijderd en werkmannenoverleg. Regen. Het regent hard. Gestaag. Het is nog een beetje donker, grijs licht verdringt zich achter de gordijnen. In mijn halfslaap droom ik van paddestoelen en vochtig mos, afvallende bladeren die kletsnat op het fietspad liggen in een bocht en waarop je wegslipt als je te hard door die bocht gaat, uitglijdt en je nieuwe spijkerbroek, die inmiddels doorweekt is, verpest.

Voor mijn verjaardag vorige week heb ik de Tirion Insectengids gehad. Juist op tijd om te kunnen zien dat de twee rupsen die zich naast onze voordeur verpopt hebben van het groot koolwitje en de kleine vos zijn. Een mooie combinatie. Vastgeplakt tegen de deurpost hangen zij nu betere tijden af te wachten. 'Overwintering als pop', zegt mijn insectengids. Ze zijn een teken aan de wand: de insectenwinter is begonnen.

Met oud-en-nieuw heb ik nooit zoveel op gehad. Nee, dan de overgang van augustus naar september. Die is stukken dramatischer. Vorige week was het nog zomer, vakantie, bouwvak, barbecue, grasmaaien, vlinders en sprinkhanen in de tuin, rust en korte broeken. Nu is het herfst, bouwvakkers zijn bezig ons schuurtje af te breken, avondeten bij spaarlampverlichting, verpopte rupsen, kwaaltjes (verkoudheid, blaasontsteking) enzovoort. Zo'n beetje alles wat kan veranderen, doet dat ook per 1 september. Eigenlijk had ik ook nog af willen studeren in september, maar helaas dat gaat niet door, het wordt november. Het zou misschien ook wat te veel van het goede zijn geweest, ook nog in de 'is-er-leven-na-de-studie'-dip te vallen.

Gelukkig is het niet alles slechts kommer en kwel. Sinds gisteren heb ik een heuse snelle internetverbinding op mijn kamer. Daarom hoef ik nu niet door de regen te fietsen om dit stukje naar Wb te mailen, maar kan ik dat lekker vanachter mijn eigen bureautje doen. Dankzij dit internet gaan wij even de wedstrijd van Matser winnen en zijn we straks een mooie designstoel rijker. En tijdens het oplossen van die prijsvraag zijn we erachter gekomen dat de SSHW Ruud-Jan Kokke, een van Nederlands bekende designmeubelontwerpers, heeft ingehuurd om het standaard meubilair voor de SSHW-kamers voor buitenlandse studenten te ontwerpen (www.kokke.com, en dan via 'projecten' naar 'studentrooms' klikken). Je wordt wakker in Wageningen in een heus designbed... En we hebben hartelijk gelachen toen we erachter kwamen dat het MoMA in New York onze PTT-brievenbus tentoonstelt in de expositie van hedendaags Nederlands design. Zo'n mooie rode brievenbus op je laptop-scherm, dat kleurt toch eigenlijk best mooi bij die paddestoelen en dat vochtig mos. Het zijn dit soort kleine dingen die mij de herfst door helpen. Ik ben er zuinig op, ik koester ze, het zijn er niet zoveel. En daarom geef ik het ook maar even aan je door. Wie weet heb je er wat aan, het zou zo maar kunnen...

Vincent Schut