Nieuws - 6 juni 2019

Column Guido - Schaars goed

tekst:
Guido Camps

Het gaat goed met WUR. Zo goed, dat er bijgebouwd moet worden om de nieuwe werknemers en studenten te kunnen huisvesten. En daar kunnen we niet snel genoeg mee beginnen. Sterker: waren we maar iets eerder begonnen.

©OLUMN GUIDO

Guido Camps (34) is dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

In sommige gebouwen zitten werknemers in de gang, bij Axis zitten ze in een container op de parkeerplaats en bij ons in de Helix wordt elk hoekje opgemeten om te kijken of er niet nog een bureau in past.

Ondertussen gaat het niet alleen goed met WUR, maar met de gehele economie. Nederland heeft mede daardoor een ontzettend lage werkeloosheid; de op twee na laagste van de EU. Dat is goed nieuws voor afstudeerders: neem je tijd, start meerdere trajecten op en kies het beste aanbod, want als hoogopgeleide Wageningen alumnus ben je op dit moment een schaars goed, en schaarste drijft de prijs op.

Ons arbeidsaanbod voor een promovendus beweegt niet mee met de competitieve markt

Maar de schaarste op de arbeidsmarkt heeft een ingewikkeld neveneffect voor de universiteit. Het wordt daarmee ook lastiger om nieuwe PhD-studenten te vinden. De tijd dat je op aanvraag een goede MSc uit de banken plukte, is voorbij. Ons arbeidsaanbod voor een promovendus is vastgebeiteld in de wet en cao, en beweegt dus niet mee met de competitieve markt. Bovendien krijg je hier wellicht een half bureau op de gang.

Dus naast mijn advies aan pasafgestudeerden om selectief te zijn, heb ik ook een vraag aan de universiteit. Als deze krapte op de arbeidsmarkt het ‘nieuwe normaal’ wordt, zoals sommigen verwachten, hoe gaan wij dan het beste aanbod doen, een aanbod dat past bij de beste universiteit van Nederland?