Wetenschap - 27 september 2001

Column: Gratis en voor niks

Niet alleen academische recepties en de vruchten des velds zijn gratis. Er is voor de ware vrek in Wageningen meer te halen. Over de vitaminen behoeft de vrekkige student zich geen zorgen te maken. Zorg dat je bij het scheiden van de markt de gemeentereiniging net even voor blijft. Niet alleen fruit en groenten, maar ook stuivers, dubbeltjes en kwartjes, liggen er voor het oprapen. Daar bukt een modale marktbezoeker tegenwoordig niet meer voor.

Bezoek ook rond half twee de kantine van het hoofdgebouw. In een van zaaltjes op de begane grond is er altijd wel een of andere vergaderlunch van managers geweest. De lunchvergadering is geliefd, want de bijeenkomst toont aan dat onze managers het buitengewoon druk hebben en daardoor niet in aanmerking kunnen komen voor voortijdig ontslag of gedwongen overplaatsing naar een ver oord. Aangezien onze managers veelal welopgevoede mannen en vrouwen zijn, en dus niet met de mond vol praten, is er altijd wel een broodje of een sinaasappel over. Rijpe peren zijn er in het seizoen altijd, omdat het nuttigen van deze vruchten te bedreigend is voor de kleding van de vergadertijgers. Kijk wel uit voor sommige leden van het bedienend personeel. Een enkeling loert zelf op de restanten van de lunch, vooral sinds het kantinewerk door de arbeidstijdverkorting geen vetpot meer is. De meesten staan deze vorm van natafelen echter glimlachend en oogluikend toe. Bij de portier zijn er muntjes voor de slagboom te verkrijgen. Deze muntjes zijn handel. Ze passen bijvoorbeeld in de parkeerautomaat van De Reehorst.

De plaatselijke supermarkt biedt uitkomst voor verslaafden aan cafe?ne. In de winkel mag de gratis proeverij niet worden overgeslagen. Voor de brutale gierigaards is er bij veel supermarkten een centrale afvalbak te vinden. Ik ken een geleerde met een hoge alimentatie die zijn nieuwe vriendin jarenlang via deze methode van zalm en roquefort heeft voorzien. De rode stickers zeggen niets. Iedere student in de levensmiddelentechnologie kan vertellen dat deze waarschuwing klinkklare nonsens is.

Statiegeld is voor de vrek een vaste inkomstenbron. De picknickplaats en de wegberm zijn klassieke vindplaatsen. Als er een schoolfeest is geweest, biedt een rondje langs de plaatselijke middelbare school een aardig zakcentje op. De bierflesjes en de literflessen frisdrank liggen er voor het grijpen. Een leeg kratje is geen zeldzaamheid, want een scholier kijkt niet meer op een dubbeltje. Ook de plaatselijke prullenbakken kunnen geschikte vindplaatsen zijn voor de fles met statiegeld. Maar let wel een beetje op, want de hedendaagse burger is een grote viezerik.

Een vrek leeft niet bij brood alleen. De prachtige botanische tuin is voor niets te bezoeken. Het verblijf is daar vooral voor de verliefde vrek aangenaam. De bosschages bij de bankjes bieden beschutting, ook tegen gluurders. Het arboretum, met een prachtig uitzicht op de Rijn en de Betuwe, is bovendien een geliefde plek om aan ouders te tonen. Zij komen er tot inkeer en rust. En bij het zien van zo veel moois zullen zij je niet korten, ook al ben je voor de zoveelste keer gezakt voor het tentamen statistiek.

Kees de Hoog