Wetenschap - 25 april 2002

Column: Een enorme potentie

Column: Een enorme potentie

We hebben het nog niet door, maar we hebben goud in handen. We moeten volgend jaar niet beginnen aan een opleiding gezondheidswetenschappen. Daar heeft niemand wat aan. Dat is vlees noch vis. Dat trekt alleen maar gefrustreerde studenten die niet tegen bloed, zweet en tranen kunnen of die uitgeloot zijn voor Utrecht of Maastricht. Het zijn studenten die gezondheidsmanager of zoiets willen worden bij de Geov? of de VGZ en die daardoor onze ziektekostenverzekering tot astronomische bedragen zullen opschroeven. Gezondheidswetenschappen is voor moralisten en zedenprekers die ons de ene dag zeggen dat we goed moeten kauwen en veel vis moeten eten, maar matig moeten zijn met drank en andere geneugten des levens en ons de andere dag vertellen dat veel kauwen helemaal niet goed is en dat het nuttigen van paling en zalm heel ongezond is en dat wijn wel heel goed is, maar jenever niet. Dat brengt ons maar in verwarring en van dit soort gezondheidsvoorlichters hebben we er al veel te veel in Wageningen rondlopen.

We moeten het over een heel andere boeg gooien. We moeten in Wageningen de alternatieve geneeskunde gaan bedrijven, dat is het gat in de markt. Het is een niche waar onze universiteit van hoog tot laag klaar voor is. Dat bewijzen de cursussen 'Afrikaans trommelen' en 'Schreeuwtherapie' die mateloos populair zijn bij de geliefden van onze grootste geleerden. Dat blijkt uit de zoekende studentes, veelal uit streng-gelovige kring, die in Wageningen de dominee hebben verlaten en hun heil zoeken in spiritualiteit en soms zelfs in hekserij. Dat toont ook de omzet aan van onze plaatselijke reformwinkel, die met de verkoop van kalmerende homeopathische middelen aan staf en studenten het ene landelijk record na het andere breekt. Dat bewijzen natuurlijk ook die geletterde inwoners van Wageningen Hoog die de huisarts en de specialist de wacht hebben aangezegd en de piskijker en de handoplegger in huis hebben gehaald.

De rector hoeft zich over de kosten van de nieuwe opleiding ook geen zorgen te maken, want voor een dubbeltje zitten we op de eerste rang. We hebben al jarenlang biodynamische onderzoekers in huis die in hun wetenschappelijke bladen hebben aangetoond dat het koren beter groeit als het bij volle maan wordt gezaaid en bij wassend water wordt geoogst. Voor hen moet het een fluitje van een cent zijn om zich de paradigma's van de alternatieve geneeskunde eigen te maken en we hebben natuurlijk de Chinezen. We hebben straks honderden Chinezen en daar moeten er zeker wel een paar onder zitten die wat willen bijklussen en die de Chinese acupunctuur tot in de puntjes beheersen en voor wie de Chinese kruidengeneeskunde geen geheimen kent. En misschien zit er ook nog wel een blotevoetendokter onder die weliswaar de geneeskunst in Nederland niet mag beoefenen, maar wel de alternatieve geneeskunde mag doceren. Want de woorden van onze nieuwe voorzitter van de raad van bestuur zijn meer dan waar - 'Wageningen heeft een enorme potentie' - en met de alternatieve geneeskunde in huis kunnen we er weer jaren tegen.

Kees de Hoog