Nieuws - 31 januari 2002

Column: Dorp aan de rivier

Column: Dorp aan de rivier

De gemeente Wageningen wil van haar dorpse imago af, omdat er in bestuurlijke kringen gedacht wordt dat een dorp aan de rivier geen studenten trekt en een stad wel. Samen met onze universiteit gaan ze daar de komende maanden wat aan doen en de maatregelen die genomen worden zijn niet voor de poes. In het hoofdgebouw weten ze zeker dat een echte stad pleinen heeft. Dat weten ze van hun bezoeken aan Beijing en dat weten wij van de televisie toen er wat aan de hand was op het Plein van de Hemelse Vrede. De gemeenteambtenaren weten zelfs dat een plein heel gezellig kan zijn, want ze kennen de verhalen van hun kinderen over de Korenmarkt en het Rembrandtplein. Daarom komt er in de komende maand op De Dreijen een horecaplein voor aankomende studenten, waar niet alleen gedronken, maar ook gegeten kan worden. Sterker nog, op ons eigen plein zijn er straks gerechten uit de wereldkeuken te verkrijgen, die door Wageningse restaurants worden bereid. Dus weg met die ongein van gebakken insecten en ander ongedierte. We zijn tenslotte in 'food valley' en de Wageningse horeca weet wat smullen is.

Er is nog meer bedacht om van Wageningen een echte stad te maken. Want iedere automobilist weet dat een echte stad een doolhof is. Denk maar eens aan Groningen of Nijmegen, om over Parijs en Londen maar te zwijgen. Daarom komen er nog meer wegwijzers, want een stad zonder wegwijzers is natuurlijk geen echte stad.

Maar met een plein en een wegwijzer ben je er natuurlijk nog lang niet, want bij ons in Zetten hebben ze ook een plein en een wegwijzer, maar mijn dorp is nog geen stad, terwijl wij wel een station hebben en Wageningen niet. Daarom moet het campagneteam het veel groter gaan aanpakken. Er moeten lounges komen voor studenten bedrijfskunde en een champagnebar voor de studentes van Aiesec. In de Hoogstraat dienen ondernemers te worden aangetrokken die Cucci-tassen en Versace-truitjes verkopen. Want de studenten van tegenwoordig gaan voor kwaliteit, die kopen alleen hun ondergoed en sokken bij de Wibra. De vestiging van een casino in het Arboretum moet onderzocht worden en misschien kan er worden nagedacht over een opera of een concertgebouw op de Wageningse berg. Als dat voor studenten wat te hoog gegrepen is, is het altijd nog mogelijk om met steun van de staatssecretaris voor Cultuur, een centrum voor popmuziek op te richten. Een tattoo is natuurlijk een absolute noodzaak voor de eigentijdse student en voor een piercing geldt voor de studentes hetzelfde. Onze Aziatische studenten kunnen we plezieren met een karaoketent, die schijnen daar dol op te zijn. Een Reeperbahn hoeft natuurlijk niet in Wageningen, maar nu de wet het mogelijk maakt, kunnen onze stadsbestuurders in spe wellicht voorzichtig gaan denken aan verlenen van enkele vergunningen voor startende ondernemers in de Herenstraat.

Maar misschien is het nog veel verstandiger de stad te vergeten, want studenten zoeken ook geborgenheid en dat biedt vooral ons dorp aan de rivier.

Kees de Hoog