Nieuws - 2 juli 2015

Column: Denken

Mahatma Gandhi. Ik houd van die man. Fantastische oneliners. Ze zitten boordevol doorwrochte wijsheid en levensinzicht. Zo viel mijn oog op zijn uitspraak: ‘Leef alsof je morgen zal sterven, leer alsof je eeuwig zult leven.’

Dit is de laatste Resource van het huidige academisch jaar. Ik word wanhopig. Paniek jankt door mijn ziel. Morgen sterft Resource; wat moet ik vandaag nog schrijven? Op zo’n moment scheidt zich het belangrijke van het onbelangrijke, het echte van het onechte, nu kan de kern
van ons Wageningse bestaan zich openbaren. Wat is het doel van onze City of Life Science? Wat zaait de Zaaier voor het Atlas-gebouw? Zeg nu eens met één woord wat ‘One Wageningen’ inhoudt? Waar staan die potten tussen Atlas en Orion voor? En die boom voor het Forum? Zo indringend als het ontruimingsalarm in Radix je naar buiten drijft, zo heftig perst mijn hersenkwab er toch een kern uit: duurzaamheid!

‘Leer alsof je eeuwig zult leven.’ Mahatma, dank voor het tweede deel van uw uitspraak. Het maakt me rustig, mijn adrenaline zakt, mijn hersenkwab lubbert ineen en mijn ziel ligt uit te rusten op de bank. Dat tweede deel geeft toekomst. Duurzaamheid. Eeuwigheid. WUR?

Van een oude, gerimpelde, Ghanese village chief heb ik geleerd dat alles in het leven een materiële, een humane en een spirituele dimensie heeft. Dus duurzaamheid ook. Daar ga ik over denken deze vakantie. Het kan allemaal goed komen. ‘De mens wordt vaak wat hij denkt.’ Ook dat is een uitspraak van Gandhi. Ik hoor graag wat u tijdens deze vakantie denkt en leert over de ‘drie dimensies van duurzaamheid’. Veel plezier!

Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.
Mahatma Gandhi

Kees van Veluw (57) is docent Permacultuur en netwerker biologische landbouw.
Zijn visie haalt hij uit zijn werk met zowel Afrikaanse als Nederlandse boeren, zijn vrouw, drie zonen, hond en kippen.