Wetenschap - 21 maart 2002
Column: Denken, voelen, kracht
Column: Denken, voelen, kracht
Het gaat erom dat je kennis van Darwin, Machiavelli en Fortuyn effectief benut voor je eigen functie en vooral voor de organisatie. Daar heb je kruiwagens, ellebogen en een leercoach voor nodig. Dat heet in Wageningen tegenwoordig strategisch handelen. Daarom moeten wij ongure types en andere gespuis 's avonds voor een etentje en een goed glas bij ons thuis uitnodigen, want een echte manager in spe onderhoudt alleen relaties die zinvol en instrumenteel zijn voor de organisatie. In 'food valley' gaat niet het werk, maar de organisatie voor de liefde. Jij bent niks, de organisatie is alles. Dat hebben we in duistere en donkere tijden eerder gehoord.
Ook mogen onze managers ons ronduit beledigen en zeggen dat we omgevingsbewust moeten worden. Dat heeft niets met de vertrouwde duurzaamheid of met de bescherming van ons milieu te maken, maar alles met het benepen bestaan van zogenaamde managers die naast de Financi?le Telegraaf en de Panorama ook weleens in Quote bladeren en voor wie makelaar Mens op zondagochtend de belangrijkste informant des levens is geworden. Daarom nemen zij het woord cultuur in de mond, waarmee zij natuurlijk de eetcultuur bedoelen van de hansworst die voor Harry en Pim en zijn vrienden de heerlijkste hapjes maakt. Dat blijkt ook uit hun brabbeltaaltje dat aan de drie aapjes uit mijn jeugd doet denken. De wijsheid van de aapjes 'horen, zien en zwijgen' is vervangen door de holle kreten 'denken, voelen, kracht'.
Genoeg ironie. Wie haalt het in zijn hoofd om op kosten van de belastingbetaler en met overheidsgeld dat bestemd is voor onderwijs en onderzoek zo veel kosten te maken en zo veel onzin te produceren? Het wordt tijd dat er door de heren en de enkele dame van het eerste echelon krachtig wordt ingegrepen. Laat de bedenkers van deze ongein maar een schriftelijke cursus personeelsmanagement voor beginners bij het LOI gaan volgen. Misschien is er dan, nadat zij voor de cursus zijn geslaagd, voor hen nog plaats als logistiek manager in de opslaghal van de Konmar of in de linnenkamer van een streekziekenhuis. Op een universiteit dient voor deze managers van het nulde echelon in ieder geval geen plaats meer te zijn.
Kees de Hoog