Wetenschap - 17 augustus 2001

Column: De kroegbaas weet van niets

"Wat!? Is het AID geweest? Niets van gemerkt! Geen enkel fris gezicht aan mijn bar gehad, deze week, enkel mijn stamgasten. Een gewone week, rustigjes vanwege de vakantietijd, niets speciaals.

Hoe kan dat nou!? Dat ik niets heb gemerkt!? Zijn het er zo weinig dat ze zelfs in het keuterstadje Wageningen niet meer opvallen, of hebben ze allemaal bij de verenigingen gebivakkeerd?

Vroeger, ja, toen wist je wel wanneer het AID was. De groepjes, h?, zo'n tiental van die net uitgepuberde tieners met twee wat oudere types die hen zaten te bemoederen. Meestal hadden ze geen geld, dus dronken ze thee - liefst kruidenthee - of soms heel luxe een hete choco met slagroom - midden in de zomer.

En dan natuurlijk allemaal apart afrekenen. Was je al snel een half uur met zo'n groep bezig, terwijl er andere groepen kwamen en je vaste klanten dorstig om bier zaten te schreeuwen. Later organiseerden ze dat beter, dan hadden ze een pot, maar ja, dan moesten ze vaak weer een half uur zoeken waar de portemonnee met die pot was gebleven. Of de student die de pot had, was er niet, en dan moesten ze weer een nieuwe pot maken.

Nu je het zegt: ik vond het wel druk in de stad deze week. Ik dacht, dat zijn toeristen. Maar ja, toeristen in Wageningen! Hotel de Wereld is snel bekeken.

Ik snap er niets van dat ik er niets van gemerkt heb. Het programma van de AID kan ik wel dromen, dat is al tien jaar hetzelfde. Maandag toespraken van bobo's, en een of ander sociosamenwerkingsspel om 'elkaar te leren kennen', woensdagavond een straatfestival met maf theater en op dinsdag of donderdag sportdag - nou ja, dan lopen ze in sporttenue. En tussendoor feesten, alhoewel dat volgens mij in de loop der jaren wat minder wild is geworden. Ze hebben tegenwoordig geen anti-alcoholcampagne meer nodig met al die liefdespillen.

De AID? Het lijkt wel alsof het studentenleven uit Wageningen verdwijnt. Diedenoort gaat al weg. En nog even en ik merk niet eens meer dat Wageningen een studentenstad is. Dan studeren alle studenten op de Born, op een campus, en dan is het daar AID. Haha, in Ede-Zuid. Zal ik nooit meer verbaasd zijn dat ik niets van de AID gemerkt heb." | M.W.