Nieuws - 24 oktober 2002

Column: Crisisberaad

Column: Crisisberaad

"Dit kan zo niet langer!", riep rector Bert Speelman. Hij hamerde met zijn linkervuist op zijn bureau om zijn woorden kracht bij te zetten. "Ze maken het hoger onderwijs kapot. Het is tijd voor actie!"

Misprijzend keek Aalt Dijkhuizen hem aan. "Ben je daar niet te oud voor, Bert?", vroeg de Bestuurder bezorgd.

" Mijn bloed kookt als ik denk over wat ze allemaal willen wegbezuinigen. Dan denk ik: laten we gratis bussen beschikbaar stellen voor de demonstratie. Collegezalen dicht op 12 november. Iedereen die demonstreert krijgt studiepunten. En wijzelf gaan mee."

"Wijzelf gaan helemaal niet mee", zei Dijkhuizen. "Wijzelf blijven gewoon thuis. Wij gaan niet tussen dat visieloze protestvolk staan. En wij zijn stomverbaasd dat jij er als rechtgeaard VVD-er anders over denkt."

Speelman had de Bestuurder niet gehoord. "Wij moeten de barricades op voor onze studenten. De klinkers gaan door de ruiten." Toen wist Dijkhuizen het zeker. Even had hij nog gedacht dat Speelman een spelletje speelde om zijn collega's mede-rectoren te vriend te houden. Maar de situatie was nog veel ernstiger. Bert Speelman had een midlife crisis.

Speelman stond op en trok zijn leren jack aan. "Het was erg gezellig, Aalt. Maar ik heb een afspraak." De rector bevoelde zijn zwarte kledingstuk en keek toen de Bestuurder van Wageningen UR vragend aan. "Heb jij de sleutels van mijn motor ergens zien liggen?"

Willem Koert