Wetenschap - 25 oktober 2001

Column: Chinatown in Wageningen

Column: Chinatown in Wageningen

Wageningen UR is voortvarend bezig zijn internationale imago in de praktijk te brengen. Want dat imago is aanvankelijk begonnen als iets theoretisch, een ver-van-mijn-bed-show. Datzelfde imago was voornamelijk te danken aan de vele internationale contacten van Wageningen UR.

Maar nu willen ze de internationalisering ook binnen de Wageningse stadsgrenzen hebben. Dus worden er in het verlengde daarvan in hoog tempo Chinezen overgevlogen uit Peking, Shanghai en god mag weten waar nog meer in China.

Het overhevelen van al die Chinezen naar Wageningen teneinde het internationale imago van de universiteit in stand te houden, zal ook geheel en alleen om die reden geschied zijn, want een oplossing voor de chronische overbevolking in China geeft het niet. Ga maar na. Vierhonderd chinezen mogen in Wageningen dan opvallen, op een totaal van een miljard zet het in China natuurlijk niet veel zoden aan de dijk.

Allemaal leuk en aardig, die Chinezen, maar Wageningen UR propt ze met zijn vierhonderden in de sterflat op de Bornsesteeg. Dat is jammer want dat verticaal plaatsen van Chinezen doet hen geen recht. Men kan ze beter horizontaal plaatsen, een beetje uitsmeren over een wijk, achter Asia Plaza ofzo.

Dan kan men een complete Chinatown bouwen, dat brengt naar mijn idee toch meer internationale allure dan het diep wegstoppen in een troosteloze betonnen torenflat.

Internationalisering is in, booming business! Chinatown in Wageningen! Dan krijg je het beeld van Hollandse polderboys in Chinese dancings en bars, het Patpong van Wageningen.

En als je daar dan een promo-foldertje van drukt, heb je gelijk een oplossing voor het studententekort aan de universiteit. Voorts komen er als gevolg van de 'Chinatown-forming' uiteraard ook een aantal goedkope eethuisjes voor de studenten. Laatst was er iemand in het nieuws die voor China honden wilde gaan fokken voor de consumptie. Wellicht kan Wageningen UR grootafnemer worden voor het Wageningse Chinatown.

"Lekkel! Hond in de pot!"

En dan heb ik het alleen nog maar gehad over Chinezen. Er zijn natuurlijk ook een hoop Afrikanen in Wageningen. Daar kun je natuurlijk ook een aardig concept omheen bouwen. Een soortement little-Harlem van Wageningen, met ook daar weer de benodigde eethuisjes en andere horeca. Geef ze een winkelstraat, met de Shaka-shop voor al uw Zulu-snuisterijen en een ZanziBarber voor de nieuwste afro-look. Beste leden van de raad van bestuur van Wageningen UR en het gemeentebestuur van Wageningen, u ziet het, idee?n zat voor de internationalisering, doet u er wat mee?

Ashanti alvast!

Roald Goorman