Organisatie - 19 januari 2016

Column: Bord langs de weg

Een stagiaire kan, zoals prachtig wordt uitgebeeld in het toneelstuk over boer en politicus Sicco Mansholt, de Europese landbouwpolitiek op een ander spoor zetten. De stage verbindt droom en werkelijkheid, waardoor stagiairs mensen kunnen aanzetten tot nadenken, tot reflectie.

In het stageverslag vragen we studenten te reflecteren op de vooraf opgestelde leerdoelen. Dat is een ontnuchterende en dus waardevolle activiteit. De realiteit is vaak zo anders dan je binnen de veilige universiteitsmuren kon bedenken. Reflectie leidt tot inzicht in het verleden en uitzicht op de toekomst.

Er staat sinds kort een groot bord bij de rotonde op de Mansholtlaan: ‘Kijk nu naar rechts en je ziet de beste universiteit van Nederland!’ Is dat zo? Ja, we evalueren, plannen en maken beleid als dollen, maar dat is nog geen reflectie.

07-IMG_3797.JPG

Goede reflectie is je idealen, plannen en activiteiten tegenover de werkelijkheid zetten en je dan verwonderen over het feit dat je er zo naast hebt gezeten. Reflectie is verbijstering over de complexiteit waar een boerenfamilie mee te maken heeft.

Je gaat ook reflecteren als er een ramp gebeurt, als vrouwen massaal aangerand worden, als gekken in het rond gaan schieten of als iemand door een hartaanval opeens wegvalt. Kortom, je gaat reflecteren als iets anders is dan je dacht. Als je over een grens heen gaat.

Goede reflectie relativeert en leidt tot bescheidenheid. Goede reflectie leidt tot wijsheid, niet tot borden langs de weg. Het is wel grappig, maar vooral arrogant. We doen te weinig aan goede reflectie. Wordt het niet eens tijd voor een goede stagiair bij ons hoofdgebouw?

Kees van Veluw (57) is docent Permacultuur en netwerker biologische landbouw. Zijn visie
haalt hij uit zijn werk met zowel Afrikaanse als Nederlandse boeren, zijn vrouw, drie zonen, hond en kippen.