Nieuws - 22 september 2016

Column: Absoluut dieptepunt

tekst:
Stijn van Gils

Soms weet je het zeker: erger dan dit zal het nooit worden. Het bord met wage ningen, campus en welcome was voor mij zo’n absoluut dieptepunt. Ik had het mis.

De mensen van de wage ningen campus (wie zijn dit?) hebben namelijk iets nieuws bedacht: een zo mogelijk nog lelijker campusbord. Voor wie het nog niet gezien heeft, dit bord bestaat uit drie delen. De bovenkant is wit en bevat de al eerder geïntroduceerde woorden wage, ningen en campus. De onderkant is gifgroen en geeft een verwijzing naar een website waarvan mij het nut geheel ontgaat.

Deze twee anonieme uiteinden omvangen de kern van het bord. Dit middendeel is een foto met daarop drie mensen die zijn gevraagd zo visie- en inspiratieloos mogelijk te kijken. Dat is gelukt. Toch denk ik dat de ontwerpers nog altijd bang waren dat de vrouw rechts op de foto stiekem toch nog iets van visie in zich had. Om dat idee te onderdrukken, staan juist naast haar de inhoudsloze woorden ‘Discover your campus’. In tegenstelling tot de uiteinden, is dit middendeel concreet. Waar de uiteinden de vraag ‘wat is dit in vredesnaam?’ oproepen, geeft het middendeel antwoord: ‘waarschijnlijk een verzorgingstehuis’.

Naar het nut van het bord kan ik slechts gissen. Is dit een nieuwe maatregel om aankomende studenten op onze uitpuilende campus af te schrikken? Is dit gewoon een slechte grap?

Ik heb geen idee, maar hoe langer ik ernaar kijk, hoe verdrietiger ik word. Ik weet het zeker, dit is het absolute dieptepunt. Maar ja, dat dacht ik bij het andere bord ook.

Stijn van Gils (29) doet promotieonderzoek naar ecosysteemdiensten in de landbouw. Maandelijks beschrijft hij zijn worsteling met het systeem wetenschap.