Nieuws - 8 november 2001

Column: Aai het A-merk

Column: Aai het A-merk

Ik ben een A-merk. Oh, dat wist u niet? Nou, eerlijk gezegd ik ook niet. Maar volgens de raad van bestuur is Wageningen een A-merk. Wat zeg ik, een reeks A-merken. Drie stuks: de voormalige Universiteit, voormalig DLO, en het voormalige Praktijkonderzoek. Want we zijn niet meer. We zijn gefuseerd. Sinds kort vallen we onder ??n directieraad per sector. Dus vijf directieraden. En dit bevalt de raad van bestuur goed. De voormalige directies zijn opgezegd. Ga maar iets anders doen.

Nu schrik ik altijd van het jargon dat hiermee gepaard gaat. Ik krijg het gevoel dat me iets op de mouw gespeld wordt, iets dat je met je boerenverstand zo kan bedenken. Maar je mist iets. Je moet in het jargon zijn ingewijd: dat ?ne cijfertje of dat ene boek waar je als leek nooit bij kunt komen. Maar de kern ken ik: een fusie moet winst opleveren. En die haal je uit (jargon:) synergie of complementariteit. Je voegt iets samen of je voegt er iets aan toe.

Hoe staat dat dan in Wageningen? Zijn er dergelijke voordelen? Laat ik eens kijken bij de eenheid Dier. Het praktijkonderzoek bouwde net een nieuwe stal om te zien of boeren varkens kunnen aaien. En wat dat oplevert. Nou, dat kan ik zo wel vertellen: daar krijg je RSI van. Maar dat zal niet de bedoeling zijn, want dat soort klachten onderzoeken ze in de kenniseenheid Maatschappij. Zo houd je elkaar bezig.

Nee, echt vertrouwen doe ik reorganisatie-lui niet. Ik vind het te vaag. Het is net als met futurologen: ze hebben altijd gelijk. Al weet je dat het niet klopt, je krijgt er geen speld tussen. Het klopt. Achteraf tenminste. Nou achteraf kan ik ook goed voorspellen. Laat ik eens een voorspelling doen: het zal in september jongstleden niet goed gaan met de beurzen. Met name KPN zal in de problemen komen. Hier moeten mensen weg. Dat komt, zo las ik, omdat KPN heeft zitten slapen. Wat hadden ze moeten doen? Ze hadden niet moeten wachten tot het slecht ging. Nee, ze hadden die mensen al eerder moeten ontslaan. Namelijk toen het nog goed ging. Ja, u leest het goed. Niet wachten tot het slecht gaat, gewoon alvast lozen als je winst maakt. Mijn god. Je moet maar durven.

Blijft de vraag natuurlijk, hoe Wageningen er voorstaat. Gaat het goed of niet? Als het goed gaat, kun je wachten op ontslagen. Gaat het minder, wat dan? Wie het weet, mag het zeggen. Laat ik een poging wagen.

E?n: er komen meer studenten. Vooral doorstromers en MSc-studenten, maar goed. Een goed teken: oei.

Tweede punt: DLO maakt hier en daar behoorlijk winst. Nogmaals oei.

Drie: praktijkonderzoek bouwt stallen voor aaiende boeren. Ai.

Mijn conclusie: het gaat goed. Als dat maar goed gaat!

Egbert Lev