Nieuws - 26 september 2002

Collegerecentie: SOQ-20804

Collegerecentie: SOQ-20804

Bodemkunde I

Dr. T.H.W. Kuyper - Biologische interacties in de bodem

Ing. G.J.W.C. Peek - Geologie, bodem en landschap van Nederland

Het vak Bodemkunde I bestaat uit twee verschillende onderwerpen die in het kader van het 4 puntssysteem zijn samengevoegd. Dat Kuyper en Peek nu binnen ??n vak colleges verzorgen, wil niet zeggen dat ze er een vergelijkbare aanpak op na houden.

Kuyper

Kuyper heeft moeite contact te maken met de studenten. Het is rommelig in de collegezaal: gepruts in tassen, fluisterende meisjes en gapende monden. Kuyper lijkt het niet te merken. Zijn stem is prettig om naar te luisteren en wat hij zegt is duidelijk, maar saai. Heel saai.

Slechts een enkele sheet illustreert zijn verhaal. Al snel verliest zijn verhandeling over mycorrhiza's en de invloed van bodemeigenschappen op deze schimmel-plant-interacties dan ook toehoorders. Gedachten dwalen af naar meer inspirerende zaken: nog af te bijten nagels, die aantrekkelijke vent voor in de zaal of een leeg A4-tje dat schreeuwt om rare mannetjes. Alles behalve mycorrhiza's. Toch?

Of toch niet? Na een vraag uit de zaal komt Kuyper los. Een twinkeling verschijnt in zijn ogen en opeens gaat het over communistische heilstaten en het 'wood wibe web'. Het wordt zowaar nog interessant. Het enthousiasme van Kuyper werkt aanstekelijk. Het onderwerp blijft saai, maar het is opeens een stuk simpeler om waardering voor ze op te brengen: mycorrhiza's. De lieverds.

Peek

Zoals Erwin Krol een druilerige dag nog tot een feestje weet te praten, zo maakt Peek van een college landschapsvorming een magisch verhaal. Het lichte Dikkie Dik-gehalte kan men het best negeren.

Vol vuur oreert Peek over rivierenlandschappen. Hij hangt daarbij op de lessenaar alsof het bureau een lastig obstakel is, waar hij het liefst overheen zou willen kruipen om de afstand tussen zijn woorden en onze onwetendheid zo klein mogelijk te maken. Hoge Bruine Oude Rivierkleigronden: wie had gedacht dat er zo'n fantastisch verhaal in schuilt? Met foto=s van landschappen en rozentuinen wijst Peek ons op een gebied langs de Maas. Daar moeten we heen; ergens tussen Zwantsum en Glubbervorst, alwaar het lekkerste ijs en het parfum van bloeiende rozen het rivierenlandschap tot een paradijs voor fietsers maken. Reisbureau Peek heeft overtuigingskracht; mijn fiets staat alvast klaar. | L.M.