Nieuws - 18 oktober 2007

Coach

De coach is in, de manager raakt uit. Vanouds kennen we voor lastige gezinnen de gezinscoach. Een overwerkte coach die met veel vallen en weinig opstaan tracht het gezin in het gareel te houden. De voetbalcoach heeft de manager, de oefenmeester en de trainer vervangen. Maar slechts een enkeling is succesvol en een paar verliespartijen leiden onherroepelijk tot gedonder en ontslag.

De opruimcoach leert slonzige huisvrouwen en de schaarse smerige huismannen de boel netjes te houden, maar ook bij zijn of haar werkzaamheden kunnen vraagtekens worden geplaatst, want eens een viezerik altijd een viezerik. De zielige politicus of houterige bewindsman heeft een persoonlijke coach. Een coach die ervoor zorgt dat hij geen eigen mening meer verkondigt en de partij met de brokken blijft zitten.
Wageningen introduceert binnenkort een gloednieuwe coach: de digitale gezondheidscoach. Dit is een ware supercoach die de zwakken, de dikken, de veelvraten, de te dunnen en de zieken hun gezondheid komt terugbrengen. De gezondheidscoach is niet alleen de vriend van de gebrekkige mens, maar ook van de voedingswetenschap. Want daar hebben de epidemiologen onlangs ontdekt dat ‘elk pondje door het mondje’ gaat.
De levensstijl is ook te traceren, want daarvoor geldt een parafrase op het aloude motto ’zeg mij wat u eet en ik weet wie u bent’. En omdat onze coach die geneeskunst niet onbevoegd mag uitoefenen schakelt hij ook de huisarts in en natuurlijk ontvangt hij subsidie van de zorgverzekeraar. Wedden dat binnen vijf jaar de oudste mensen ter wereld in Wageningen wonen.