Wetenschap - 27 februari 2012

Cisgenese even veilig als klassieke veredeling

Cisgenese is even veilig voor milieu en volksgezondheid als klassieke veredeling. Dat stelt het Europees onderzoeksinstituut voor voedselveiligheid, EFSA, na grondige studie.

schurftopappel.jpg
Bij cisgene gewassen worden soorteigen genen ingebouwd. Dit in tegenstelling tot transgene gewassen, waarbij soortvreemde genen worden ingebracht. Die laatste leveren wel extra risico's op voor milieu en volksgezondheid, stelt de European Food Safety Authority (EFSA). Kritiekpunt van tegenstanders is dat de soorteigen genen bij genetische modificatie at random in het genoom van het gewas terecht komen. Dat klopt, stelt de EFSA, maar dat is bij klassieke veredeling ook zo.
De uitspraak is van belang voor Wageningse veredelingsonderzoekers. Die maken cisgene aardappels met resistentie tegen phytophthora en cisgene appels die beschermd zijn tegen schurft. Maar of de EU de EFSA-uitspraak vertaalt naar soepeler toelating van cisgene gewassen, moet nog blijken. Plantum, de Nederlandse branche-organisatie van veredelingsbedrijven, reageerde enthousiast op het rapport van EFSA. ‘Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan de innovatie in de plantenveredeling.'