Nieuws - 1 januari 1970

Chinezen tevreden met PGO

De meeste Chinese studenten hebben geen problemen met het probleemgestuurd onderwijs (PGO) aan Wageningen Universiteit. Ze zouden wel wat extra begeleiding willen hebben. Dat concludeert student Wei Qin van studentenraadsfractie PSF, na een enquête onder Chinese studenten in Wageningen.

Vorig jaar hield studentenraadsfractie PSF een enquête over PGO onder Nederlandse studenten, op basis waarvan de universiteit onlangs besloot dit type onderwijs grondig te herzien. Dat was reden voor Qin na te gaan hoe de grootste groep buitenlandse studenten, de Chinezen, over PGO denkt. De Chinese studenten zijn bovendien de enige buitenlandse studenten die BSc-onderwijs volgen.
Een derde van de 71 respondenten zegt geen ervaring met PGO-onderwijs te hebben opgedaan voor ze naar Wageningen kwamen. Van de studenten die wel ervaring hadden met dit type onderwijs zegt de meerderheid dat PGO in Wageningen daarvan erg verschilt. ‘In China is PGO meer een opdracht die je met een groep volbrengt’, legt Qin uit. ‘Je moet met een groep vragen van de docent beantwoorden. Toen ik naar Wageningen kwam ontdekte ik dat PGO hier iets anders betekent. Hier moet je zelf je doel formuleren, zelf uitzoeken hoe je dat doel bereikt en je eigen vaardigheden ontwikkelen om dat te kunnen doen.’ Toch zeggen bijna alle respondenten dat zij tevreden zijn over het PGO-onderwijs.
Wel zeggen ze dat Nederlanders vaak ‘hun eigen ideeën naar voren brengen, de groep leiden, en soms de mening van anderen negeren’, terwijl de Chinezen zelf meer op de achtergrond blijven door eerst naar de discussie te luisteren. De meeste respondenten willen echter graag in een groep met Nederlanders werken, hoewel velen in een open vraag aangaven dat ze er problemen mee hebben dat Nederlanders hun vragen in het Nederlands stellen, of hun presentatie in het Nederlands houden.
Over het algemeen concludeert Qin dat de Chinezen zouden profiteren van meer begeleiding, en strikt toezicht. ‘Er is nu te veel vrijheid voor hen. Ik denk dat ze dat toezicht nodig hebben, om beter te presteren in PGO. Nu kunnen ze te gemakkelijk thuisblijven en computerspelletjes spelen.’ / JH