Nieuws - 12 juli 2016

Chinezen bouwen kas op terrein Wageningen UR

tekst:
Vincent Koperdraat

Op het terrein van Wageningen UR in Bleiswijk staat straks een Chinese kas. Het gebouw van plastic en steen wordt voorzien van Nederlandse technologie en gaat de klimaatomstandigheden in een zonnekas in China nabootsen. Bedoeling van dit onderzoek is dat Chinese boeren straks meer opbrengst halen uit hun eigen kassen.

Eric Poot, de man die vanuit Wageningen UR toeziet op het project, legt uit waarom Chinezen zoveel interesse hebben in dit project: 'De laatste jaren krijgen wij veel bezoek hier in Bleiswijk uit China. Al die overheidsfunctionarissen zien onze kassen en willen die één op één importeren naar het Verre Oosten.'

Maar alleen de kassen nabouwen werkt niet volgens Poot. 'Doordat de Chinezen oudere technieken gebruiken, is de opbrengst van bijvoorbeeld tomaten nog steeds niet wat ze ervan verwachten.' Door nu een Chinese kas uit te rusten met Nederlandse, duurzame technologie kan de opbrengst voor Chinese boeren volgens Poot straks verdubbelen.

'Stel je hebt als Chinese boer nu een opbrengst van 15 kilo tomaten. Door Nederlandse technologie toe te passen in de al bestaande Chinese kassen verwacht ik dat ze straks 30 kilo tomaten kunnen oogsten.' Onderzoek moet aantonen of de aanname van Poot klopt.

Een typische kas in China

De Chinese glastuinbouw groeit aanzienlijk, maar de sector heeft moeite om te voldoen aan de vraag naar hoogwaardige producten en voedselveiligheid. De bevolkingsgroei, de afname van watervoorraden en hogere kosten maken het voor Chinese telers moeilijk om aan de vraag te voldoen. Daarnaast daalt de kwaliteit van de bodem doordat afvalstoffen erin achterblijven.

De Chinese kas in Bleiswijk zal waarschijnlijk in september klaar zijn en is dan

  • 18 meter breed
  • 9 meter diep
  • 4,5 meter hoog

Het wachten is nog op een container met spullen die nodig zijn voor de bouw. Die container staat in China te wachten op de juiste uitvoerdocumenten.