Nieuws - 22 januari 2019

Chinese landbouwtopman op bezoek in Wageningen

tekst:
Albert Sikkema

Qu Dongyu, vice-minister van Landbouw van China, bracht op 21 januari een bezoek aan WUR. Hij nam deel aan een rondetafeldiscussie over kringlooplandbouw.

Qu, met oranje das, luistert naar Martin Scholten. © Sven Menschel

Martin Scholten, directeur Animal Sciences Group, verzorgde een inleiding over de Nederlandse visie op kringlooplandbouw. De meeting werd ook bijgewoond door ambtenaren van het Nederlandse landbouwministerie. Of China onderdelen van de Nederlandse visie gaat meenemen in zijn beleid, is nog onduidelijk. China heeft de landbouwproductie de afgelopen decennia fors verhoogd, maar kampt met voedselveiligheid, mestproblemen en milieuschade.

PhD-programma
Qu Dongyu, een Wageningse alumnus, bezocht de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn en wilde even langskomen in Wageningen voor overleg. Qu was, voordat hij vice-minister werd, vice-president van de Chinese Academy of Agricultural Sciences (CAAS), waar WUR nauw mee samenwerkt. Wageningen heeft een meerjarig gezamenlijk PhD-programma met CAAS, net als met de Chinese Agricultural University (CAU).

Bezoek Qu-3059.jpg

Bovendien zitten verschillende Wageningse hoogleraren een deel van het jaar in China om daar talentprogramma’s op te zetten. Ook doet WUR toegepast onderzoek met meerdere Chinese onderzoeksinstituten en verzorgt het trainingen in China, bijvoorbeeld op het gebied van voedselveiligheid, biologische landbouw, kassentechnologie en pesticidengebruik.

Masterstudenten
Omgekeerd zitten er veel Chinese masterstudenten en promovendi in Wageningen. De universiteit telt momenteel ruim 500 Chinese masterstudenten, 8 procent van het totaal. En er promoveren 225 Chinese PhD-studenten in Wageningen, 11 procent van het totaal, meldt Xiaoyong Zhang, China-coördinator van WUR.

Wekelijks het laatste nieuws ontvangen over studeren en werken bij WUR? Schrijf je dan nu in voor de Resource nieuwsbrief