Nieuws - 1 januari 1970

Chinese krijgt NWO-beurs

Een rigide aanpak waarbij koeien en varkens worden geruimd, zoals bij de laatste uitbraak van mond- en klauwzeer, wordt mogelijk verleden tijd. Lan Ge, onderzoekster bij de leerstoelgroep Bedrijfseconomie, krijgt een Mozaïeksubsidie van 180.000 euro voor een promotieonderzoek naar mogelijkheden om het beleid ter bestrijding van de besmettelijke veeziekte tussentijds aan te passen.

De organisatie voor wetenschappelijk onderzoek NWO stelt de beurs ter beschikking voor jonge talentvolle allochtone afgestudeerden.
De Chinese onderzoekster gaat daarmee de komende vier jaar bekijken welke waarde je in modelberekeningen kunt toekennen aan gegevens als de hoeveelheid haarden tijdens een mkz-uitbraak, of het aantal nieuwe gevallen in een bepaald tijdsbestek.
Gebruik van deze gegevens in een model zou kunnen betekenen dat de cirkel waarbinnen geruimd of gevaccineerd wordt, niet standaard vast komt te staan maar afhankelijk wordt van verschillende factoren. Met het model moet het mogelijk worden te bepalen of je kunt wachten met onomkeerbare maatregelen als ruimen en daarmee mogelijk onnodige sociaal-economische kosten kunt vermijden.
Ge krijgt de beurs op 5 oktober uitgereikt door onderwijsminister Van der Hoeven. / YdH