Nieuws - 1 januari 1970

China kan genoeg voedsel produceren

Hoewel de bevolking van China groeit en de mensen bovendien steeds meer consumeren, kan China in de toekomst waarschijnlijk toch genoeg voedsel voor haar eigen bevolking produceren. Vooral dankzij sterke technologische ontwikkeling.

Het LEI werkte samen met het Chinese Centre for Agricultural Policies in Beijing aan een studie die de verwachtte voedselproductie voor de komende decennia in China schat. In China woont bijna een kwart van de wereldbevolking maar het heeft maar acht procent van de landbouwgrond. En hoewel China totnogtoe in staat is zichzelf te voeden, staat het land nog een grote uitdaging te wachten. De Chinese bevolking gaat de komende vijfentwintig jaar groeien van 1,3 naar 1,5 miljard mensen. Bovendien groeit de Chinese economie flink, waardoor de mensen steeds meer vlees gaan eten. Dat vraagt om een fors grotere landbouwproductie om de eigen bevolking te kunnen voeden.
Met modellen brachten de onderzoekers de gevolgen van al ingezet beleid in kaart, onder andere de liberalisering van de markt door de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie. Gewassen die veel land vragen, zoals tarwe en katoen, zullen minder geƫxporteerd gaan worden. Varkensvlees, kippenvlees en vis zullen voor China in de toekomst belangrijke exportproducten worden. Voor granen blijft China zo goed als zelfvoorzienend. Met de toepassing van biotechnologie in rijst zou China meer kunnen gaan verdienen. De studie benadrukt in het algemeen het belang van technologie en landbouwonderzoek voor de verhoging van de landbouwproductie. In de afgelopen decennia zorgde nieuwe technologieƫn voor bijna de helft van de groei van de rijstoogst.
Toch zal de invloed van China op de wereldmarkt van agrarische producten beperkt blijven, omdat China vooral voor eigen consumptie produceert. Voor de Nederlandse agribusiness zijn er kansen om deel te nemen in de groei van China, vooral door kennis over machines en verwerking te exporteren. | J.T.