Wetenschap - 1 januari 1970

China kampioen vleesproductie

In 2020 wordt eenderde van alle vlees in de wereld in China geproduceerd. Wie vlees produceert of in de vleesketen werkt, heeft in Nederland weinig toekomst, en kan beter zijn licht opsteken in China, zei prof. Arie Kuyvenhoven op een congres over dierlijke productie en armoede.

Is de wereldwijde vleesproductie een zegen of een vloek? Die vraag stond centraal op de International Conference on Agriculture and Development op 4 november. Zeker is in ieder geval dat wat er zich in westerse landen op dit gebied afspeelt, totaal irrelevant is vergeleken met ontwikkelingen in China en andere ontwikkelingslanden, zei hoogleraar ontwikkelingseconomie Kuyvenhoven in zijn inleiding. Volgens voorspellingen van het IFPRI (International Food Policy Research Institute, Washington) produceert China in 2020 eenderde van alle vlees in de wereld. De consumptie van vlees is er in vijftien jaar meer dan verdubbeld, tot 43 kilo per persoon per jaar in 1997. Maar het komt nog niet in de buurt van de 120 kilo die Noord-Amerikanen gemiddeld per jaar verorberen. In India, land van vegetariƫrs, ligt de vleesconsumptie op maar vier kilo. / JT

Re:ageer