Nieuws - 23 mei 2002

Chemici halen nieuw krachtig antibioticum uit paddestoelen

Chemici halen nieuw krachtig antibioticum uit paddestoelen

Onderzoekers van de leerstoelgroep Organische Chemie hebben de structuur van drie krachtige antibiotica opgehelderd, die van nature in paddestoelen voorkomen. Ook zijn ze erin geslaagd de stoffen na te maken.

De stoffen zijn pterulonen en bleken bacteri?n en schimmels agressief te lijf te gaan, vertelt microbioloog dr Carel Weijers, die het effect van de paddestoelgiffen op micro-organismen onderzocht. "Het was moeilijk om de dosis te bepalen waarbij de stoffen de organismen niet meer doodden, en alleen maar verhinderden dat de cellen zich verder ontwikkelden. Ik bl??f verdunnen." De pterulonen bleken vitale enzymen in de micro-organismen te beschadigen.

De onderzoekers achterhaalden de structuur van de paddestoelgiffen met NMR-technologie, zegt Beb van Veldhuizen. "Een aromatische kern met een zevenring eraan vast, met wat chloorhoudende zijketens", somt hij op.

Van Veldhuizen verwacht niet dat er nog veel met het onderzoek gaat gebeuren. "Niet in Wageningen in ieder geval, want de universiteit gaat de Synthesegroep afstoten. Maar we hebben de resultaten gepubliceerd in een goed aangeschreven tijdschrift, Journal of Natural Production. Misschien dat iemand er nog wat aan heeft." | W.K.