Nieuws - 4 september 2019

Charudutt Mishra krijgt outstanding alumnus award

tekst:
Albert Sikkema

Charudutt Mishra kreeg tijdens de opening van het academisch jaar op 2 september de Outstanding Alumnus Award van Wageningen University. De Indiase ecoloog en natuurbeschermer, die promoveerde bij Resource Ecology, is oprichter en drijvende kracht van de Nature Conservation Foundation.

©Charudutt Mishra

Mishra bekommert zich om de wilde dieren in en om het Himalaya-gebergte in India, China, Pakistan en Kirgizië. Zijn grote verdienste is dat hij goed met de regeringen en lokale leiders in deze landen tot afspraken komt om bedreigde dieren te beschermen. ‘Hij zorgt ervoor dat hindoes, moslims, kapitalisten en communisten samenwerken’, stelde Jan Karel Mak van het Universiteitsfonds Wageningen tijdens de uitreiking van de prijs. Mishra, die pas vorige week op de hoogte werd gebracht van de prijs, kon niet aanwezig zijn om de award in ontvangst te nemen.

Sneeuwluipaard
De gedreven natuurbeschermer is onder andere oprichter van de Snow Leopard Trust, een internationale organisatie voor onderzoek en bescherming van de sneeuwluipaard. Deze uiterst zeldzame katachtige komt nog in afgelegen delen van de Himalaya voor.

Proefschrift
Charudutt Mishra promoveerde in 2001 bij hoogleraar Herbert Prins op het proefschrift ‘High altitude survival; conflicts between pastoralism and wildlife in the Trans-Himalaya’. Hij kwam tot de conclusie dat grazend vee wilde dieren als de wilde yak en de Tibetaanse antilope uit de Himalaya verdrijft.

Mishra is een man met humor, getuige de volgende stelling in zijn proefschrift: The surest proof that intelligent life exists elsewhere in the universe is that none of it has tried to contact us

lees ook