Nieuws - 1 januari 1970

Champignonmest bevat schadelijke schimmel

De mest uit de champignonteelt die fruittelers gebruiken, bevat veel van de schimmel die bij peren de ziekte zwartvruchtrot veroorzaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in Randwijk en Plant Research International (PRI) van monsters uit perenboomgaarden.

Fruittelers gebruiken de zogenoemde champost om de boomwortels te beschermen tegen vorst en als bemesting. Onderzoekers van PPO en PRI hadden al ontdekt dat de schimmel Stemphylium vesicarium op dood gras in boomgaarden kan vermeerderen en dat hierdoor waarschijnlijk perenbomen besmet raken. Nu is ontdekt dat de champignonmest een extra bron voor de ziekte kan zijn. Aankomende zomer wordt nader getest in hoeverre de schimmel in champost de perenbomen kan infecteren.
De onderzoekers denken ook aan een alternatief voor champignonmest, namelijk compost van groente-, fruit- en tuinafval. De hoop is dat de zwartvruchtrotschimmel hier niet op gedijt. Om dit aan te tonen is ook nader onderzoek nodig.
De ziekte, die een groot probleem is in Italiƫ en Spanje, dook in 1997 in Nederland op en heeft zich inmiddels over het hele land verspreid. Op sommige bedrijven is de helft van de peren weggerot voor de oogst. De schimmel tast behalve peren ook uien en asperges aan. / HB