Nieuws - 19 november 2009

Chagrijnig? Goed zo.

Een klotehumeur is goed voor je prestaties, schrift Australian Science Magazine. Vergeleken met van die irritant vrolijke types kunnen chagrijnen helderder denken, beter beslissingen nemen en zijn ze minder goedgelovig. Vrolijkheid leidt dan wel tot creativiteit, flexibiliteit en betere samenwerking; neerslachtigheid leidt tot oplettendheid, nauwkeurig denken, en betere observatie. Een mild negatieve bui kan zelfs leiden tot concrete, inschikkelijke en succesvolle communicatie. En nou oprotten.

Studiefonds
Rijke ouders mogen met ingang van komend jaar hun kinderen belastingvrij 50 duizend euro meegeven om te studeren. De Tweede Kamer heeft dat afgedwongen in een amendement op de successiewet. Maar daar kun je dan niet onbeperkt van brassen. Het geld moet 'aantoonbaar' aan de studie worden besteed. Ach, daar valt altijd wel een mouw aan te passen. Nu je ouders nog zo gek krijgen.
Kudde
'Oké als ze er zaterdag nog zijn, maar dan wel liefst achter op de campus.' Hoofd communicatie Viola Peulen heeft niks tegen schapen. Maar tijdens de voorlichtingsdag voor aankomende eerstejaars afgelopen zaterdag moest de kudde voorlichtingstechnisch buiten beeld blijven. De schapen zijn te eco-nerd-achtig. Gelukkig is de beesten die afgang bespaard. De goede herder vertrok vrijdagmiddag.
Piemelnieuws
Tijdens een avondje zuipen met je lid tussen de deur gekomen? Of heeft je woeste vriendin 'hem' verminkt? Das natuurlijk lullig, maar er is hoop. In de P-NAS, ondanks zijn naam een hoogwaardig wetenschappelijk tijdschrift, beschrijven onderzoekers hoe ze twaalf konijnenpenissen hebben hersteld. Wanneer mensenpiemels beter kunnen worden gemaakt, is onbekend. God verhoede.
Huisbezoek
Bij pap en mam wonen, maar doen alsof je op kamers bent. Qua beurs scheelt dat 167 euro. Fraude heet zoiets. Minister Plasterk wil het streng aanpakken door huisbezoeken af te gaan leggen. Vooral studenten die dichtbij school wonen, zijn volgens het ministerie van OCW verdacht. Dat wordt dus tandenborstels tellen, een degelijk en beproefd anti-fraudemiddel. Net goed. Wie gaat er nou voor een 'premie' van 167 euro bij zijn ouders wonen?
Rare jongens
Het röntgen-apparaat is de belangrijkste uitvinding van de mensheid in de afgelopen eeuwen. Dat vinden bezoekers van het 100-jarige Science Museum in Londen. Ze mochten kiezen uit tien voorwerpen uit het museum. De computer staat pas op plek zeven. Wat is er dan belangrijker? De uitvinding van penicilline, de dubbele helix, de Apollo-10, de V-2-raket en de stoommachine van Stephenson. Rare jongens, die Britten.