Nieuws - 8 september 2015

Ceresleden voor 69e keer erewacht op Prinsjesdag

tekst:
Linda van der Nat

Dinsdag 15 september, Prinsjesdag, staan elf leden van de Wageningse studentenweerbaarheid Transvaal langs de route van de Koninklijke Stoet. Dit jaar voor de 69e keer.

In een ceremonieel uniform, inclusief hoed en wapen, vormen de Wageningers samen met andere studentenweerbaarheden van Nederland op het Binnenhof de erewacht voor de koning en koningin.

Volgens Stef Heijink, president van Transvaal, staan de Wageningse studenten er dit jaar voor de 69e keer. ‘Helemaal zeker weet ik het niet,’ houdt Stef een slag om de arm, ‘maar ik denk dat wij er in 1946 voor het eerst bij waren en sindsdien geen erewacht hebben overgeslagen.’ De vereniging is in 1900 opgericht en werd vijf jaar later een ondervereniging van W.S.V. Ceres. ‘Uit de beginjaren is weinig bekend, maar duidelijk is dat de vereniging doodbloedde totdat prins Bernhard zich na de Tweede Wereldoorlog over de studentenweerbaarheden ging ontfermen.’ Sindsdien staan de studenten langs de route van de Gouden Koets op Prinsjesdag.

Vanaf het stadion van ADO Den Haag, waar de Wageningers zich omkleden, worden de studentenweerbaarheden dinsdag onder politie-escorte naar het Malieveld gereden. Vanaf daar marcheren ze naar het Binnenhof, waar ze strak in de houding moeten wachten op de Koninklijke Stoet. ‘Het is zo vet om de koning en koningin op twee meter afstand voorbij te zien rijden.’

Lees het uitgebreide verhaal over studentenweerbaarheid Transvaal