Student - 8 september 2015

Ceresleden voor 69e keer erewacht op Prinsjesdag

tekst:
Linda van der Nat
8

Dinsdag 15 september, Prinsjesdag, staan elf leden van de Wageningse studentenweerbaarheid Transvaal langs de route van de Koninklijke Stoet. Dit jaar voor de 69e keer.

In een ceremonieel uniform, inclusief hoed en wapen, vormen de Wageningers samen met andere studentenweerbaarheden van Nederland op het Binnenhof de erewacht voor de koning en koningin.

Volgens Stef Heijink, president van Transvaal, staan de Wageningse studenten er dit jaar voor de 69e keer. ‘Helemaal zeker weet ik het niet,’ houdt Stef een slag om de arm, ‘maar ik denk dat wij er in 1946 voor het eerst bij waren en sindsdien geen erewacht hebben overgeslagen.’ De vereniging is in 1900 opgericht en werd vijf jaar later een ondervereniging van W.S.V. Ceres. ‘Uit de beginjaren is weinig bekend, maar duidelijk is dat de vereniging doodbloedde totdat prins Bernhard zich na de Tweede Wereldoorlog over de studentenweerbaarheden ging ontfermen.’ Sindsdien staan de studenten langs de route van de Gouden Koets op Prinsjesdag.

Vanaf het stadion van ADO Den Haag, waar de Wageningers zich omkleden, worden de studentenweerbaarheden dinsdag onder politie-escorte naar het Malieveld gereden. Vanaf daar marcheren ze naar het Binnenhof, waar ze strak in de houding moeten wachten op de Koninklijke Stoet. ‘Het is zo vet om de koning en koningin op twee meter afstand voorbij te zien rijden.’

Lees het uitgebreide verhaal over studentenweerbaarheid Transvaal

Re:acties 8

 • Ella de Koning

  Het zijn vaderlandse toppers.. Een voorbeeld van goed burgerschap

  Reageer
  • psychische hulp nodig

   Toppers? Met verkleedkleren en speelgoedgeweertjes ben je geen topper maar een zielig hoopje ultrarechtse corpsballen. Er schijnen overigens best goed psychiaters in Den Haag te werken. Kunnen ze misschien even langs gaan voor een afspraak.

  • Wakker Vlees

   Ultrarechtse corpsballen? Eerder enthousiaste studenten die nog respect hebben voor gebruik en traditie en die op deze wijze hun steentje bijdragen aan het ceremoniële aspect van Prinsjesdag. Beter dan azijn pissen en traditie verwarren met psychische gestoordheid.

 • TV

  Jealous much? ;) Stelletje spijtknorren

  Reageer
 • kaal

  Feutjes van het corps, laat je lekker scheren

  Reageer
 • Super vet!

  Het is zo vet om de koning en koningin op twee meter afstand voorbij te zien rijden.

  Reageer
 • ongelooflijk

  Mogen die gastjes alsjeblieft permanent in Den Haag blijven?

  Reageer
 • Vlees

  Stelletje paspoppen
  Beetje uren voor lul staan met een niet werkend wapen. Ga zuipen pik

  Reageer
 • Knor

  Padvinders...

  Reageer
 • GT

  Irreëel.

  Reageer

Re:ageer