Nieuws - 1 januari 1970

Ceresdames bekladden mannenhuis

Het begon met een ‘vrouwentekst’ op de voor- en achterdeur van H10, een studentenhuis op Heerenstraat 10 met alleen mannelijke Ceresleden. De mannen namen wraak en bekladden alle vrouwenhuizen van Ceres met ‘10’. De dames van studentenhuis Central aan de Molenstraat lieten dat niet op zich zitten en kalkten met koeienletters de naam van hun studentenhuis op de gevel van H10.

De reeks bekladdingen begonnen toen de vrouwelijke Ceresleden ‘WVSV’ op de deuren van H10 schreven. Dat deden ze om de mannen te stangen, vertelt H10-bewoner Jan Huitema. WVSV staat voor Wageningse Vrouwen Studenten Vereniging, één van de voorlopers van het huidige Ceres. Voor de Ceresmannen was dat genoeg aanleiding om tot een wraakactie over te gaan. En omdat ze niet precies wisten wie erachter zat namen de bewoners van Heerenstraat 10 het zekere voor het onzekere en bekladden ze alle vrouwenhuizen van Ceres in het centrum.
Toen de dames van Central op maandagavond terugkwamen van hun dispuutsavond en de ‘10’ op hun huis zagen, besloten ook zij wraak te nemen. Op de gevel van H10 lieten ze groot de tekst ‘Central’ achter en op de straat ervoor kalkten ze hun huisnummer ‘1A’.
De mannen konden de actie wel waarderen, maar de gemeente niet. Die verwijderde op de dinsdag daarop meteen de teksten en stuurde de rekening naar de vervuilers. Naast de rekening van de gemeente kan Central volgens Huitema rekenen op een grote tegenactie van H10.‘Wij laten niet met ons sollen.’ / JH