Nieuws - 29 mei 2008

Ceres laat Vrijheidsvuur branden

In de volle zon is de paal tien meter, ’s nachts blijft er zes meter glimmend koper over. Met in de top een vlam die altijd brandt. Dit Vrijheidsvuur, een kunstwerk dat de gemeente Wageningen drie jaar geleden voor ruim een ton kocht, komt op een stukje grond van studentenvereniging Ceres. Als de leden daar donderdagavond 29 mei tijdens een alv tenminste mee akkoord gaan.

nieuws_2241.jpg
‘De burgemeester vroeg ons eind vorig jaar of de paal op het stukje stoep mocht staan dat nog van ons is’, vertelt Cerespresident Gerco Niezing. ‘We waren verbaasd, maar ook enthousiast. Want het is toch een monument voor de vrijheid.’ De burgemeester moest alleen ‘even’ wachten tot het lustrum voorbij was – Ceres bestond dit jaar 130 jaar. En er moesten wat juridische zaken worden uitgezocht. ‘De intentie is een erfpachtconstructie.’ Wat natuurlijk geld oplevert.
In 2005 waren er veel bezwaren tegen plaatsing van het kunstwerk van Hanshan Roebers op het 5 Meiplein. Het was te dicht bij Hotel de Wereld en ‘kleineerde’ Blote Jan, het vrijheidsbeeld dat al op het pleintje staat. De paal van Bernhard is nu na drie jaar geneuzel enkele tientallen meters opgeschoven – als dit plan doorgaat.
De paal verstookt echter nog steeds een paar duizend euro per jaar aan gas. Terwijl de gemeente de mond vol heeft van energiebesparing. Tip aan Ceres: eis dat de vlam gaat branden op biogas. En weet wie weet kun je die halen uit uitwerpselen van je eigen leden. Poepen en braken voor de vrijheid. Nooit eerder met zo’n goed gevoel de wc-deur achter je dichtgetrokken.