Nieuws - 22 november 2011

Ceres flashmobt in Utrecht

Een flashmob om aandacht te trekken voor Locked In, de ongeneeslijke aandoening van een oud-lid. Dat deden ruim honderd leden en oud-leden van WSV Ceres afgelopen vrijdag in het Utrechtse Hoog Catharijne.

Flashmob.png
Om exact zes uur ging het fluitje. Voor de deelnemers aan de flashmob was dit het signaal om er een spelletje bij te pakken en te gaan spelen. Net als vroeger. 'Heel indrukwekkend, dit moet ik gaan filmen', aldus een toeschouwer. Doel van de actie was geld inzamelen voor de stichting Unlocked. Deze stichting wil meer onderzoek naar behandelmethoden voor Locked In.
'Voor de flashmob begon was het eigenlijk al een succes', glunderde initiatiefnemer en oud-lid Koen Sturm na afloop. 'Er zijn de laatste dagen al honderden euro's overgemaakt naar de stichting door sympathisanten die lucht kregen van onze flashmob'. Toch was hij er niet helemaal gerust op. 'Voordat we begonnen was ik wel erg zenuwachtig, ik had geen idee hoeveel mensen er zouden komen. Via Ceres was er wel veel promotie gemaakt, maar het is toch altijd weer afwachten. Gelukkig zag ik vanaf een kwartier voor het fluitje al groepjes ongemakkelijk rondhangen bij de afgesproken plaats.'
En het kwam inderdaad goed. In een oogwenk stond het winkelcentrum vol met spelende mensen in rode kleding. Edwin Donker, derdejaars bij Ceres, vond dat hij niet weg kon blijven. 'Als je niets anders te doen hebt moet je hier gewoon zijn en meedoen. Het was een geniale, ludieke actie. De flashmob was ook gaaf om te zien.'
Niet alleen sympathisanten hadden lucht gekregen van de actie. Sturm: 'Kort voor aanvang stonden er ineens zes politieagenten. Ik was even bang dat we de boel moesten afblazen.' Een korte uitleg aan de handhavers was voldoende, en de flashmob kon doorgaan.

Locked In
Paul, het oud-lid met Locked In, kreeg een aantal jaar geleden een bloedprop in zijn hersenstam. Daardoor verloor hij binnen een paar minuten al zijn motorieke functies, maar hij bleef wel bij bewustzijn. Inmiddels is er door intensieve behandeling wel wat progressie geboekt, maar een goede en volledige behandeling is er niet.
In Europa zijn er ongeveer vijftigduizend mensen met Locked In, verdeeld in drie categorie├źn. De ergste vorm is complete Locked In. De persoon kan niets. Iets minder ernstig is de klassieke Locked In. Deze pati├źnten kunnen, net als Paul in het begin, alleen knipperen met de ogen. Mensen met gedeeltelijke Locked In kunnen iets meer, bijvoorbeeld slikken en het hoofd draaien, zoals Paul nu.
Voor meer informatie over Locked In en het volledige verhaal van Paul: www.stichtingunlocked.nl