Student - 29 september 2016

Ceres en KSV leggen moreel appel naast zich neer

tekst:
Marijn Flipse,Rob Ramaker
6

De Wageningse studentenverenigingen KSV Franciscus en Ceres zien geen reden de huidige opzet van hun ontgroening aan te passen. Ze leggen het moreel appel dat rector Arthur Mol eerder vandaag op hen deed, naast zich neer.

Eerstejaars van Ceres in de Wageningse Heerenstraat in 2000. Foto Guy Ackermans

‘Op dit moment zien wij geen reden voor verandering’, zegt Tom van Geelen, praeses van KSV Franciscus. Volgens Van Geelen zorgen sterke sociale controle en veiligheidsmaatregelen ervoor dat de KSV-ontgroening ‘prima werkt’. Zo drinken aspiranten geen alcohol, zijn er altijd EHBO’ers aanwezig en worden leden uitgebreid voorbereid. ‘Met de huidige manier van ontgroening kan ik me niet voorstellen dat zaken als in Groningen hier plaatsvinden.’

Van Geelen wijst er bovendien op dat alle grote ontgroeningsaffaires buiten Wageningen hebben plaatsgevonden. Door de kleinschaligheid van het Wageningse studentenleven zou de sociale controle sterk zijn. Hij erkent dat groepsbinding ook op andere manier te bereiken is, maar vindt dat ontgroeningen traditioneel bij studentenverengingen horen. De Groningse affaire verandert hier volgens hem niets aan.

Op dit moment zien wij geen reden voor verandering
Tom van Geelen, praeses van KSV Franciscus

Ook Janneke Sloet van Oldruitenborgh, president van studentenvereniging Ceres, ziet geen reden het draaiboek van de vereniging te veranderen. ‘Bij Ceres hebben we het over een introductietijd en niet over een ontgroening. Heftige ontgroeningstaferelen zijn bij ons niet aan de orde. We hebben normen en waarden hoog in het vaandel staan en ook discriminatie wordt niet getolereerd. Dat is niet meer van deze tijd. Ons doel is aspirant-leden op een zo goed mogelijke manier kennis te laten maken met de vereniging, wij noemen dat een introductie en geen ontgroening.’

Geheimhoudingscontract
Sloet van Oldruitenborgh laat weten dat Ceres ervoor openstaat om in gesprek te gaan met de rector. Ook begrijpt ze dat hij zich zorgen maakt naar aanleiding van het incident in Groningen. ‘Bij Ceres gaat het al zo lang goed en we hebben tot dusver nooit problemen gehad. Daarom denken wij dat afschaffing niet nodig is. We zouden ook niet weten welke maatregelen we zouden kunnen nemen, omdat het bij ons altijd goed verloopt.’

KSV-praeses Van Geelen sluit zich daarbij aan. ‘Het is volkomen terecht dat deze discussie ontstaat. Iemand heeft fysiek letsel opgelopen tijdens het lopen van de intro.’ Daarom is hij zeker bereid in dialoog te gaan met de rector, of om met andere verenigingen te kijken of ze van elkaar kunnen leren. Ook stelt hij dat verenigingen niet geheimzinnig moeten doen. ‘Wij hebben dan ook geen geheimhoudingscontract.’

Re:acties 6

• Piet is er Niet

Van welke tijd was discriminatie bij Ceres dan wel, Janneke??
    Ja, voor de fusie waren WSC en WVSV gescheiden mannen- en vrouwenverenigingen, maar verder??
    Benieuwd...

• Koningsjaar

haha, briljante foto. Ik sta er zelf op. Was hilarisch. Zeer leerzame introductietijd gehad en nu, 16 jaar later, nog steeds dierbare vrienden aan overgehouden. Zonder de studie-en studentenvereningingen zou niemand naar Wageningen komen. In mijn jaar kan ik me herinneren dat iemand door zijn eigen schuld enkel had verstuikt tijdens het feesten. Oh nee, een incident tijdens de introductietijd! Diegene kreeg zo'n voorkeursbehandeling qua zorg dat spontaan meer deelnemers met kwaaltjes kwamen, die overigens erg serieus werden genomen door de altijd aanwezige EHBO. Kan menig voetbalclub nog wat van leren. Bij de studieverenigingen waren de eerstejaarsweekenden ook niet mis overigens.
    Kortom, hou op met micromanagen en laat de verenigingen zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Het zijn allen volwassen mensen die al 100+ jaar hebben bewezen deze verantwoording aan te kunnen. Het zou de rector sieren om trots te zijn op al deze verenigingen die zo'n belangrijke bijdrage leveren aan het succes van 'wageningen'.

• Harry

Recente foto wel!

• Diederik

Erg jammer van de misleidende titel, ze hoeven het appel namelijk niet naast zich neer te leggen, omdat bij deze verenigingen er al jaren geen sprake meer is van een ontgroening maar van een introductietijd zoals mejuffrouw Sloet van Oldruitenborgh terecht noemt. Jammer dat de Resource mee wil doen met de grote media en met populistische teksten op de proppen komt.

• Kent de Regels Niet

Wat is dit een heerlijk artikel. De titel dekt ook echt de lading!
    En die foto van meer dan 15 jaar geleden maakt het af. Begint inmiddels een goude oude te worden... Hangt 'ie al ingelijst op kantoor?

• Man man man

Nou nou, de Resource is wel op oorlogspad hoor. Schuimbekkend zitten ze daar het ene clickbait artikel na het andere met chocoladeletter-koppen te tikken.
    Treurig hoor jongens, zelf niet echt het maximale uit je studententijd weten te halen?