Nieuws - 16 mei 2002

Centauri

Centauri

Weinig mensen weten eigenlijk echt hoe het spel gespeeld moet worden. Het lijkt op het eerste gezicht een kruising tussen basketbal en voetbal. Enerzijds mag je volop lopen met de bal in de hand, anderzijds moet de bal niet in een netje maar in een doel. Handbal is geen populaire sport in Nederland en met dat imago moet ook Centauri, de Wageningse handbalvereniging, zien te leven.

Elk jaar doen de leden veel moeite om nieuwe mensen enthousiast te krijgen voor de vereniging, maar de promotieactiviteiten blijken meestal weinig invloedrijk te zijn. Steven Rothuizen, momenteel voorzitter van het bestuur van de vereniging - en dat is naar eigen zeggen niet zo moeilijk wanneer je met zo'n kleine vereniging een zeskoppig bestuur hebt - legt uit: "Met de AID zijn we altijd heel actief. Afgelopen jaar stonden we met een snelheidsmeter. Daar kon je kijken hoe hard je kunt gooien met een bal. Sommigen gooiden zelfs tot tachtig kilometer per uur. Daarnaast organiseren we jaarlijks het pepernotentoernooi en proberen we onszelf op allerlei manieren te promoten, maar de laatste jaren komen er maar weinig mensen op ons af." Annemarie Wagemans, al sinds het begin van haar studie handbalster bij Centauri, heeft er een verklaring voor: "Op de middelbare scholen wordt er nooit gehandbald, dus jongeren komen er ook niet mee in aanraking. Handbal is vaak zoiets als rugby: met z'n allen op de bal. Of je begint van jongs af aan, omdat bijvoorbeeld je hele familie het doet, of je begint nooit. En dat is ook weer het probleem van de vereniging. Mensen die lid worden, handballen bijna allemaal al. Daardoor krijgen nieuwelingen het idee dat ze het spel ophouden, ook al is dat niet zo."

Momenteel zijn er dertig leden, waarvan er gemiddeld twintig komen opdagen voor de training. Vandaar dat mannen en vrouwen gezellig samen trainen. Dat geeft wel eens problemen wanneer je als enige man meetraint met alleen maar vrouwen of andersom. Steven Rothuizen: "Je hebt als man de neiging om veel harder en fysieker te spelen, maar ik vind het niet zo erg om eens met veel vrouwen te spelen."

Een ander probleem vormt het op de been krijgen van een team voor competitieverband. Daarom is Centauri niet aangesloten bij de Nederlandse Handbalvereniging, maar draait zij mee in een interuniversitaire competitie waaraan teams van verschillende universiteiten deelnemen. Er zijn vijf wedstrijddagen per jaar waarop zo'n vier wedstrijden gespeeld worden. Het voordeel is dat ze niet iedere week een wedstrijd hoeven te spelen en tegelijkertijd werkt volgens Rothuizen de rivaliteit tussen de steden ook heel leuk. Centauri doet het bovendien goed in die competitie. Vorig jaar waren de dames kampioen en dit jaar de heren. Inmiddels zijn beide teams volop in voorbereiding voor de Grote Nederlandse Studenten Kampioenschappen (GNSK) in Enschede. "Dat wordt ??n groot feest," weet Rothuizen, "het is zuipen, feesten, slapen in een grote zaal en spelen. En daarna ben je op."

Elke donderdagavond traint Centauri in de Aanloop. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de training er weinig sensationeel uitziet. Een eindeloze reeks gooioefeningen, waarin de spelers lange passes afwisselen met korte ballen en schaduwbewegingen en ingewikkelde loopsystemen oefenen. "Maar", zo verklaart een handbalster verontwaardigd, "wat doe je bij een voetbaltraining? Daar schop je toch ook alleen maar tegen een bal aan?" Volgens Rothuizen is de sensatie van het handballen dat je de tegenstander weet uit te spelen door snelheid en door met schijnbewegingen openingen te cre?ren. "Handbal is veel meer dan voetbal een teamsport. Het veld is veel kleiner en het spel gaat sneller. Dan heb je elkaar nodig."

De afsluiting van de training is altijd gezellig volgens de leden. De complete selectie duikt de kroeg in, inclusief trainer. Gul worden er rondjes gegeven en komen verhalen naar boven van activiteiten buiten het handballen om. Rothuizen: "Elk jaar organiseren we twee uitjes en een weekend op een camping in de buurt. Iedereen heeft dan de mogelijkheid om mee te gaan. We gaan bijvoorbeeld kano?n, discobowlen of zoals laatst schaatsen. Daarnaast doen we als bestuur ook mee aan de interne competitie volleybal. Dat gaat nog wel eens mis. We gooien de bal te vaak in het netje, in plaats van erover!"

Arin van Zee, foto Guy Ackermans