Organisatie - 28 september 2006

Cees Veeger ontmaskerde Vasolastine

5

Dat zijn wetenschappelijk onderzoek op rechtszaken zou uitdraaien had de Wageningse biochemicus prof. Cees Veeger vast niet gedacht toen hij in 1975 het verzoek kreeg ampullen van medicijnfabrikant Enzypharm te analyseren. Het boek ‘De onwelkome boodschap’, een klassieker over de bedreigde vrijheid van de wetenschap, besteedt ruim twintig jaar later nog een hoofdstuk aan de affaire.

Enzypharm was het geesteskind van de ingenieur Gerrit Hendrik van Leeuwen, een man die tijdens de Tweede Wereldoorlog zo fout was als een ingenieur maar kon zijn. Van Leeuwen collaboreerde niet alleen, hij bood Hitler ook nog aan om een superbom te maken die de geallieerden weg zou vagen.
Na de bevrijding zat Van Leeuwen vast. In de gevangenis verzon hij een andere manier om zijn intellect ten dienste te stellen van de mensheid: een nieuw soort medicijn op basis van planten. In 1948 richtte Van Leeuwen, samen met Anton van Geelkerken, de gewezen rechterhand van oorlogsmisdadiger Anton Mussert, Enzypharm op. Eén van Enzypharms meest succesvolle producten was Vasolastine, dat enzymen uit zonnebloem, haver en spinazie moest bevatten. Geïnjecteerd verhielp het aderverkalking, dementie en reuma, aldus Van Leeuwen.
Vasolastine werd een hit. Dat het huidige Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de jaren zestig ontdekte dat er geen actieve enzymen in de ampullen zaten, deed daar niets aan af. Rond de producten van Enzypharm had zich toen al een enthousiaste schare patiënten gevormd.
In 1975 vroeg een arts aan Veeger, de hoogst aangeschreven enzymoloog die Nederland rijk was, Vasolastine te onderzoeken. Veeger constateerde een jaar later dat de stoffen in de ampullen geen enzymatische activiteit hadden, en lichtte daar de Inspectie Volksgezondheid voor Geneesmiddelen over in. Daarnaast stuurde Veeger zijn rapport naar de ambassades van alle landen waar Vasolastine op de markt was.
Van Leeuwen was nicht amüsiert. Als Veeger zich niet distantieerde van zijn onderzoek, dreigde hij, zou Enzypharm Veeger voor de rechter slepen en tien miljoen gulden aan schadevergoeding eisen. Veeger hield echter voet bij stuk. Het proces kwam voor in 1977, maar Enzypharm verloor. De rechter oordeelde dat Veeger gewoon zijn wetenschappelijke plicht had gedaan toen hij de wereld inlichtte over Vasolastine.
Enzypharm ging in hoger beroep, maar verloor weer. De rechtszaak tenminste. In de oorlog tegen de overheid, die al vanaf 1965 pogingen deed het preparaat uit het ziekenfonds te halen, kwam Enzypharm als winnaar tevoorschijn. Patiëntenverenigingen, politici en media kwamen tegen die pogingen in het geweer, en verketterden Veeger - of ‘dokter Vergeer uit Wageningen’, zoals Aart Gisolf, de huisdokter van het Algemeen Dagblad, hem in 1978 noemde.
De laatste poging van Den Haag om de belastingbetaler niet langer het niet-werkzame middel te laten bekostigen, dateert uit 2005. Ook die strandde.
In 1993 overleed Van Leeuwen, Veeger ging in 1996 met emiritaat. Maar Vasolastine is er nog steeds. Op kwaliteitsapotheek.nl kost een doosje 49,64 euro.

Re:acties 5

 • A.D M. Schagen

  Ik weet niet meer wat ik moet geloven. Als ik het goed lees was deze meneer heel heel fout.

  Maar nu komt het grote probleem.

  In 1984 kreeg ik door Dr. Beunk, alternatief arts, Coliacron van Enzypharm voorgeschreven tegen mijn zware asthma met de mededeling dat het misschien..... na 3 maanden enige effect zou kunnen opleveren......

  Twee weken later was ik definitief genezen van mijn asthma......

  Toen ik de artsen en specialisten ter verantwoording riep over hun mededeling dat "asthma ongeneeslijk was" werd ik voor leugenaar uitgemaakt.

  In 2009 deed ik, een volgens mijn longarts Dr. Boersma volstrekt veilige, desensibilisatiekuur tegen hooikoorts.

  Twee weken later kreeg ik mijn asthma full blow terug......

  Ik heb op een wetenschappelijke site van de Amerikaanse overheid gevonden dat om asthma medicijnen te testen muizen worden geïnjecteerd met aluminium hydroxide om ze tot asthma patient te maken.

  In de kuur van de erkende longarts (kwakzalver) Dr. Boersma zat aluminium hydroxide zoals in de meeste vaccinaties.

  Ik vraag mij af hoeveel van de 640000 asthma patiënten hun asthma te danken hebben aan vaccinaties.

  Naast de aluminium hydroxide zit er ook formaldehyde in de desensibilisatiekuur en vaccinaties. Deze stof verstoord de enzymhuishouding volledig. Bijvoorbeeld de sulfiet oxidase, waardoor je asthma en migraine kan krijgen.

  Groet,

  Mr A.D.M. Schagen

  Reageer
 • Adri van der Marel, ooit huisarts geworden

  Er blijken verbeteringen in de ziektetoestand van velen opgetreden te zijn na behandeling met Vasolastine, latere Vasolastica genaamd.
  Welk onderzoek heeft die effecten kunnen verklaren ?
  De resultaten zonder onderzoek een gevolg van placebo-effect noemen is net zo onwetenschappelijk als alle andere beweringen.

  Reageer
  • Schagen

   Beste Adri,

   Ik heb precies dezelfde ervaring met Coliacron van Enzypharm.

   Ik was binnen twee weken genezen van zware asthma.

   Vriendelijke groet,

   Arthur schagen

  • Arthur Schagen

   Beste Adri,

   Jij bent in ieder geval een echte wetenschapper!

   Ik moet je eerlijk zeggen dat ik ook niet begrijp hoe ik
   zo agressief als het maar kan van mijn asthma afkwam.

   Ik kijk alleen maar naar het resultaat!

   Bij mij hielp het gigantisch en of mensen mij nu
   uitlachen interesseert mij geen bal.

   Vriendelijke groet,

   Arthur Schagen

 • Jannekealbers @hotmail.com

  Ik heb een cva gehad en daarbij allemaal witte stipjes in mij. Hersenen verkalking in mijn fals zal dit enzym mij kunnen helpen

  Reageer

Re:ageer