Nieuws - 8 september 2017

Cavia kan longontsteking veroorzaken

tekst:
Tessa Louwerens

Mensen kunnen een luchtweginfectie oplopen van hun cavia. Dit blijkt uit onderzoek waaraan Wageningen Bioveterinary Research bijdroeg.

©Max Pixel

Minstens drie Nederlanders hebben in de afgelopen vier jaar een ernstige luchtweginfectie opgelopen van een zieke cavia. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift New England Journal of Medicine op 7 september. ‘In eerste instantie werd gedacht dat deze mensen besmet waren met de papegaaienziekte’, vertelt dierenarts-onderzoeker Marloes Heijne van Wageningen Bioveterinary Research. Ze maakte deel uit van het team van dierenartsen, artsen en microbiologen die het onderzoek uitvoerden.

Bacterie
De onderzoekers ontdekten echter dat een andere Chlamydia bacterie, namelijk Chlamydia caviae, de oorzaak was. ‘We wisten wel dat deze bacterie oogontsteking bij cavia’s geeft en dit mogelijk bij mensen kan veroorzaken, maar ernstige longontsteking bij mensen is nog nooit eerder in de literatuur beschreven.’ De patiënten waren gezonde dertigers. Twee van hen waren zo ernstig ziek dat ze op de intensive care belandden. Alle drie herstelden gelukkig volledig nadat ze met het juiste antibioticum waren behandeld.

Goed te behandelen
Hoe vaak C. caviae luchtweginfecties veroorzaakt is volgens Heijne niet bekend. ‘Het is goed mogelijk dat de bacterie meer voorkomt, maar er wordt niet altijd diagnostiek uitgevoerd, aangezien mensen vaak al herstellen door de behandeling.’
Caviabaasjes hoeven zich niet direct zorgen te maken, zegt Heijne. ‘We hebben nu drie patiënten in vier jaar tijd en de bacterie is goed te behandelen met antibiotica. Het belangrijkste is dat artsen en dierenartsen hiervan op de hoogte zijn, zodat ze snel een diagnose kunnen stellen en het juiste advies en behandeling kunnen geven.’