Organisatie - 9 oktober 2014

Career path besides tenure track

tekst:
Albert Sikkema

Assistant professors who do not wish to participate in tenure track can still become associate professors at the university. If they meet the criteria they can become ‘personal associate professors’, according to an agreement between the executive board and the central employees’ council (COR).

The arrangements for personal associate professorships are intended for assistant professors who want to be able to move on to a post as associate professor but do not have the ambition to hold a personal full professorship. This option is not available within tenure track, Wageningen University’s career structure. The new post is a solution to that.

Academics who want to  proceed to a personal associate professorship are required to keep a personal file, just like candidates on tenure track. This is done in consultation with the professor and evaluated by an advisory committee on appointments. In another parallel with staff on tenure track, they are assessed on their teaching, their research,  their acquisition and their management. This way, the executive board seeks to ensure that all associate professors meet the same criteria.

The personal associate professors will get a top-up on their salary, and will be assessed every five years, just like a personal (full) professor, to see whether they still meet the criteria. If not, their ‘plus’ is withdrawn and the allowance with it.

More information in Resource magazine

Reacties 2

• Rients Niks

In het artikel staat dat onze rector verbaasd is dat sommigen geen hoogleraar willen worden. "Het is toch een droom om een onderzoeksgroep te leiden en promovendi te begeleiden?"

Bij onze grote vakgroep houdt de hoogleraar (promotor) zich globaal op de hoogte over de voortgang van het promotieonderzoek. De dagelijkse begeleiding van promovendi gebeurt door UD en UHD.

• Edgar Vos

Een mager doekje voor het bloeden.
    Pet af voor de COR dat ze het voor elkaar gekregen hebben. Zou door Louise toch een minder gure wind gaan waaien?