Student - 25 augustus 2010

Caravan slopen met bier en metal

Typisch Unitas: een workshop wijden aan het slopen van een oude caravan. De AID-lopers konden op dinsdag 25 augustus een middagje losgaan met hamers en metalen buizen.

Goedkeurend bekijkt Daniël de caravan. ‘Hij is in betere staat dan verwacht.' Er komt een zak houtskool uit tevoorschijn; zo te zien is de caravan onlangs nog gebruikt. De leden van de Wageningse jongerenvereniging Unitas hebben het ding ergens gratis afgehaald en nu is hij rijp voor de sloop. De woningnood doet er nu even niet toe, want dingen slopen vervult een primitieve behoefte.
‘Pak maar een hamer of een tentstok. De hamers werken beter. Dat hebben we zelf alvast even uitgeprobeerd.' De vijftien AID-lopers beginnen de caravan te bewerken met de buizen. Onder het geweld van een volle haal spat een reflector uit elkaar. Ook de ruiten moeten er als eerste aan geloven.
Dunne wandjes
‘We doen dit elk jaar,' vertelt Daniël. ‘Toen hadden we elke AID een Unitas-caravan die kapot moest als we hem niet meer nodig hadden.' Uit een kleine radio schelt metal en voor de AID-lopers staat er een krat bier klaar. Het is twee uur 's middags maar dat weerhoudt een paar deelnemers niet om wat vloeibare inspiratie te nuttigen. ‘Want slopen gaat gewoon beter als je lam bent,' merkt iemand op.
De deelnemers, aangemoedigd en geholpen door Unitas-leden, doen er een uur over om de caravan met de grond gelijk te maken. De dunne wandjes zijn geen partij voor het geweld, maar het metalen dak geeft minder makkelijk mee. Als het ding bijna geveld is, haakt er een meisje in. Tot dan toe waren het vooral jongemannen met lange haren die te paaien waren voor het klusje.