Nieuws - 13 oktober 2011

'Cannabis veredelen is relatief eenvoudig'

'Zware' wiet op de ­harddrugslijst. Is het wenselijk en is het uitvoerbaar?

8-hennepbloem-iStock.jpg
Het kabinet wil wiet met meer dan 15 procent THC op de harddrugslijst zetten. Een plan waarin vooral de zorg over de sterke toename van cannabisverslaafden doorklinkt.
Het voorstel lokt veel kritiek uit. Bijna alle in Nederland geteelde wiet (nederwiet) bevat meer dan  15 procent. De maatregel zou dus meer zijn bedoeld om wiet opnieuw illegaal te maken, dan het beschermen van de volksgezondheid. De maatregel zou bovendien niet uitvoerbaar zijn. Wat zeggen de experts over de achtgronden van deze maatregel?
Is het THC-gehalte de laatste jaren echt zo sterk toegenomen?
Het Trimbos-instituut monitort sinds 1999 de eigenschappen van in Nederland verkochte wiet. Sinds 1999 steeg het gemiddelde THC-gehalte in nederwiet van minder dan 10 procent naar een maximum van 20 procent in 2004. Daarna bleven de gemiddeldes stabiel tussen 16 en 18 procent. Er zijn geen redenen aan te nemen dat de gehaltes verder zullen stijgen, zegt Trimbos-onderzoeker Sander Rigter. Geïmporteerde wiet bevat nog steeds zo'n 8  procent THC.
Hoe voerden de Nederlandse wiettelers dit gehalte zo sterk op?
Cannabisplanten veredelen is relatief eenvoudig, zegt Evert Jacobsen, hoogleraar plantenveredeling, die zijdelings ervaring heeft met vlashennep. Aangezien er mannelijke en vrouwelijke planten zijn, kun je bestuiving vermijden. Na controle op THC-gehalte kun je planten dan gericht kruisen. De nederwiet is bovendien sterker dan import omdat ze vers is en intensief wordt verbouwd onder gecontroleerde omstandigheden. Tenslotte is er de sinsimillia-methode, het gescheiden telen van mannelijke en vrouwelijke planten zodat de THC-productie in vrouwelijke planten niet stokt door bestuiving.
Is wiet met meer dan vijftien procent THC zoveel gevaarlijker?
Wietgebruik vergroot de kans op psychische aandoeningen bij kwetsbare mensen. Of het gebruik ook bij gezonde mensen kan leiden tot schizofrenie is nog onduidelijk. Tot een paar jaar terug werd THC gezien als de volledige verklaring voor alle effecten van wiet, vertelt Sander Rigter. Dit ligt iets subtieler. De stof cannabidiol lijkt de werking van THC te dempen en bijvoorbeeld angst te verminderen. Vooral de ratio tussen THC en cannabidiol lijkt dus belangrijk. Verder onderzoek moet hun onderlinge relatie duidelijk maken. Voor de nederwiet maakt het niet zoveel uit. Het cannabidiol-gehalte blijft  al jaren steken op 0,2 procent. 
Valt deze maatregel überhaupt te handhaven?
In het Nederlandse gedoogbeleid is verkoop van wiet in coffeeshops oké, maar de verbouw en inkoop niet. In deze dubbelzinnige situatie kunnen coffeeshops dus niet eenvoudig de kwaliteit van hun waren garanderen. Wordt er voor dat probleem een politieke oplossing gevonden dan zijn er weinig praktisch bezwaren, volgens Robert van Gorcom, directeur van voedselveiligheidsinstituut Rikilt. Zijn instituut controleert nu al THC-gehalte in vlashennep. Na wat aanpassingen is de test ook bruikbaar voor wiet.