Nieuws - 25 januari 2007

Canadese kalmte

Oud-student Voeding en gezondheid Hilda de Jong liep vorig jaar stage in Canada. Haar onderzoek bij een huisartsenpost in Kingston liep uit op een teleurstelling. Maar in het weekend namen een paar Canadese vriendinnen haar overal mee naar toe.

314_nieuws.jpg
‘Bij de huisartsenpost, in een oud gebouw naast het ziekenhuis, werken ongeveer veertig huisartsen, veelal in deeltijd. Ze doen ook onderzoek en begeleiden huisartsen in opleiding. Ongeveer 140 duizend mensen zijn op hen aangewezen en die wonen tot op een uur rijden van de artsenpost.
Ik ging er aan de slag met gegevens van het Canadese bureau voor de statistiek. Ik wilde uitzoeken of mensen die meer groente en fruit aten minder last hadden van het metaboolsyndroom, een combinatie van aandoeningen als hoge bloeddruk, een afwijkend glucosegehalte in het bloed en veel vet in de buik. Mensen met dit syndroom hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes 2.
De dataset zag er mooi uit, en er waren 35 duizend mensen voor geïnterviewd. Alleen kon ik er uiteindelijk weinig mee omdat er alleen was afgegaan op de antwoorden van de deelnemers. Er bleek bijvoorbeeld geen bloed afgenomen te zijn, wat wel belangrijk is als je vraagt of mensen diabetes 2 hebben. Velen hebben dat namelijk zonder het te weten. Ook was er geen bloeddruk gemeten, en kon ik tal van anderen variabelen niet achterhalen.
Mijn begeleider en ik waren enorm teleurgesteld toen we daar achterkwamen. Later bleek dat huisartsen al vaker over hun gegevens hadden geklaagd. We hebben er maar om gelachen. Een echte publicatie zat er alleen niet meer in, daarvoor was de dataset te slecht.
Gelukkig was het werk verder relaxed. Je begon om negen uur, om half elf ging je koffie drinken en dan bleef iedereen rustig een half uur zitten. Huisgenoten vertelden wel dat de productiviteit in Kingston lager lag dan in Toronto. In Canada geldt het leven in Toronto als gejaagd. Ik ben er geweest, en ik zou willen dat het zo ‘gejaagd’ was in Nederland. Ook daar is iedereen aardig en behulpzaam, en nemen ze alle tijd voor je.
Via een collega kreeg ik een groep vriendinnen, die iets ouder waren dan ik, geen relatie hadden en heel ondernemend waren. Omdat ik van alles wilde zien namen ze me mee. We bezochten in Ontario dingen die zij zelf ook niet eerder hadden gezien. Ik ben op een Indianenfeest geweest, heb wijngronden bezocht, bootreizen gemaakt en onder een waterval gestaan. Ik herinner me nog steeds het geluid van het water dat kletste op de stenen. Het leukst van mijn stage vond ik de andere manier van leven. Zien dat het ook anders kan.’